Obama: Nepokolebljiva borba protiv terorista

Izvor: VOA, 19.Feb.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Nepokolebljiva borba protiv terorista

Američki predsednik Barak Obama poručio je da je tvrdnja terorističkih grupa da zapadne zemlje vode rat protiv islama – “gnusna laž”.

Američki predsednik Barak Obama poručio je da je tvrdnja terorističkih grupa da zapadne nacije vode rat protiv islama – “gnusna laž”. Generalani sekretar UN, Ban Ki Mun, ocenio je da nasilne akcije Islamske država i Boko Harama predstavljaju ozbiljnu pretnju >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << medjunarodnom miru ali da i svetske vlade snose svoj deo odgovornosti što terorističke grupe postaju privlačne za nezadovoljne i potlačene. Obama i Ban govorili su na samitu posvećenom suzbijanju nasilnog ekstremizma koji je organizovala Bela kuća, a održava se u Stejt Departmentu.  

Trećeg dana samita, predsednik Obama je obećao “neumornu bitku” protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa. On je odbacio ideju da zapadne zemlje, sa hrišćanskom i jevrejskom većinom, vode rat protiv muslimana.

"Ideja da je Zapad u ratu protiv islama je gnusna laž.”

Obama je istakao da svetske vlade i kulture moraju da pronadju način za okončanje sektaških sukoba, uključujući i konflikt sunita i šiita u muslimanskom svetu. Pored toga, svetski lideri moraju da pomognu ljudima da izadju iz siromaštva i represije, koji su, prema Obaminim rečima – rasadnik za regrutovanje novih terorista.

"Kada su ljudi potlačeni a ljudska prava uskraćena, posebno na osnovu verske ili etničke pripadnosti, kada se ućutkuju glasovi neslaganja, sve to hrani nasilni ekstremizam.”

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je nasilje Islamske države i Boko Harama nazvao “ozbiljnom pretnjom medjunarodnom miru i bezbednosti” ali je dodao da i vlade širom sveta često snose odgovornost jer pojačavaju privlačnost terorističkih grupa medju stanovnicima koji se osećaju potlačenim.

“Tlačenje, korupcija i nepravda su rasadnik za nezadovoljstvo.”

Ban je pred zvaničnicima 60 zemalja istakao da “sprečavanje nasilnog ekstremizma i zaštita ljudskih prava idu ruku pod ruku” ali da borba protiv terorizma ne sme da se koristi kao način da se ućutkaju kritičari pojedinačni lidera.

"Nikada nećemo pronaći pravi put ako odbacimo svoj moralni kompas.”

Predsednik Obama juče je pozvao okupljene verske i lokalne lidere da pomognu u borbi protiv “lažnih obećanja ekstremizma”, i ujedno odbacio ideju da terorističke grupe predstavljaju islam. Obamina administracija veoma je vodila računa da u centru pažnje samita ne bude samo islamski, već sve vrste ekstremizma.

Predsednik je u sredu naglasio da ekstremisti sebe pokušavaju da predstave kao verske lidere i svete ratnike, ali da su u pitanju teroristi.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Gnusna laž da je Zapad u ratu sa islamom

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2015

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je danas na borbu protiv islamskog militantizma širom svijeta, ali je odbacio kao "gnusnu laž" navode da je Zapad u ratu sa islamom...Obama je rekao da postoji složena istorija između Bliskog istoka i Zapada i da niko ne treba da bude imun od kritika zbog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.