Obama: Islamska država je rak za koga nema mesta u 21. veku

Izvor: 24sata, 20.Avg.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Islamska država je rak za koga nema mesta u 21. veku

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da je ekstremna islamistička organizacija Islamska država, koja je preuzela odgovornost za ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, "rak" za koga nema mesta u 21. veku.

- Islamska država ne govori u ime nijedne religije. Nijedna religija ne kaže da treba masakrirati nevine ljude. Njihova ideologija je šuplja - rekao je Obama.

On je pozvao vlade i narode Bliskog istoka da saradjuju kako bi bio izvađen taj "rak" >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << i kako se on ne bi širio.

Američki predsednik je obećao da će SAD, koje od 8. avgusta vrše vazdušne udare na severu Iraka, nastaviti svoju borbu protiv džihadista.

- Oni su opustošili gradove i sela, ubili su nevine i nenaoružane civile i počinili nasilje koje je ogromni kukavičluk - rekao je Obama u govoru održanom u Masačusetsu, gde je na odmoru.

- Bićemo oprezni i neumoljivi. Kada Amerikanci budu meta (napada)

učinićemo šta je potrebno, kako bi pravda bila zadovoljena - rekao je Obama i objasnio da pri tome pre svega misli na Džejmsa Folija, čije je ubistvo šokiralo ceo svet.

Ekstremisti u Iraku odrubili su glavu Džejmsu Foliju i potom objavili snimak ubistva.

Pripadnici Islamske države naveli su da je Foli likvidiran u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te esktremističke borbene organizacije u Iraku.

Islamska država, koja je okupirala delove Iraka i Sirije proglasivši ih svojim "kalifatom", zapretila je da će ubiti još jednog zarobljenika, za koga tvrdi da je američki novinar Stiven Sotlof (Steven Sotloff).

Džejms Foli je nestao u Siriji u novembru 2012. godine. Radio je za agenciju Frans pres i američki Global Poust. Kola kojima se vozio na severu Sirije zaustavila su četiri naoružana čoveka, i od tada mu se izgubio trag.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Islamska država je "rak"

Izvor: RTS, 20.Avg.2014

Predsednik SAD Barak Obama rekao da je ekstremna organizacija Islamska država, koja je preuzela odgovornost za ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, "rak" za koga nema mesta u 21. veku. .."Islamska država ne govori u ime nijedne religije. Nijedna religija ne kaže da treba masakrirati nevine...

Nastavak na RTS...

Obama: SAD će i dalje činiti sve kako bi zaštitile američke građane u Iraku

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2014, 11:06

21.08.2014. -..SAD nastavljju da čine sve što je potrebno u cilju zaštite američki građana u Iraku. Ovo je izjavio predsednik Barak Obama u svom televizijskom obraćanju. On je naglasio da će biti urađeno sve, kako bi „pravda bila zadovoljena“. Obama je izrazio uverenje da će grupa Islamska...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.