Obama: Smrt je došla s neba i promenila svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2016, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Smrt je došla s neba i promenila svet

Barak Obama, prvi američki predsednik u poseti Hirošimi, položio je danas venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svetu i tom prilikom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja.

"Pre 71 godinu, smrt je došla s neba i svet se promenio", rekao je američki predsednik nakon što je položio venac i odao poštu žrtvama napada koji su izvele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine, prenosi AFP.

Obama je istakao da sećanje na 6. avgust 1945. nikada ne sme da izbledi i da je bombardovanje pokazalo kako "čovečanstvo poseduje sredstva da uništi samo sebe".

"Ove duše nam govore, traže od nas da se zagledamo u sebe same", rekao je predsednik SAD, dodavši da tehnološki napredak bez moralne revolucije može da nas osudi na propast.

Obama je pozvao i na smanjenje globalnih zaliha nuklearnog oružja, ukazavši da svet ima zajedničku odgovornost da se zapita kako sprečiti ponavljanje takvih stradanja, navodi AP.

Američki predsednik se u memorijalnom kompleksu upisao u knjigu posetilaca, gde je ostavio poruku:

"Spoznali smo ratne strahote. Hajde da sada, zajedno, nađemo hrabrosti da širimo mir i stremimo ka svetu bez nuklearnog oružja".

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Obamina poseta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja za SAD i Japan.

Tokio i Vašington se nadaju da će simboličan Obamin gest polaganja venca na mestu gde je pala prva atomska bomba u svetu, staviti akcenat na njihovo savezništvo i udahnuti život naporima u cilju ukidanja nuklearnog oružja, zaključuje Rojters.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945, na kraju Drugog svetskog rata, bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obama u Hirošimi: Pre 71 godinu smrt je došla s neba i svet se promenio

Izvor: RTS, 27.Maj.2016

Barak Obama, prvi američki predsednik u poseti Hirošimi, položio je venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svetu i tom prilikom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.