Obama: Britanija ne može pregovarati sa SAD brže od EU

Izvor: RTS, 24.Apr.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Britanija ne može pregovarati sa SAD brže od EU

Američki predsednik Barak Obama, koji je proteklih dana boravio u Londonu kako bi britanske glasače odvratio od "Bregzita", pojačao je na kraju posete svoju poruku da će globalni uticaj Britanije oslabiti ukoliko izađe iz EU rekavši da će u tom slučaju biti potrebno i deset godina za postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i SAD. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ukoliko izađe iz Unije, Britanija neće moći da pregovara brže od EU sa SAD, rekao je Obama u intervjuu Bi-Bi-Siju, napominjući da SAD neće odustati od napora da postigne trgovinski sporazum sa svojim najvećim trgovinskim partnerom - EU, prenosi AFP.
Pobornici izlaska iz Unije su ozlojeđeni zbog Obaminih izjava, a posebno imajući u vidu da su tokom svoje kampanje govorili da će Britaniji biti lakše da pregovara o sporazumima i dobije bolje uslove ukoliko ne bude u EU.
Oni optužuju Obamu da se meša u unutrašnje stvari Velike Britanije, ali američki predsednik međutim smatra da je važnije da se uključi i pokuša da pomogne da se izbegne neuspeh na referendumu.
Vašington strahuje da bi s izlaskom Britanije iz EU izgubio glavno sredstvo uticaja u Evropi, ocenjuje AFP.
"Nadam se da će ovo uticati na to kako birači razmišljaju. Mislio sam da je za obične glasače važno da čuju šta predsednik SAD, koji voli britanski narod i kome je veoma stalo do međusobnih odnosa misli o Bregzitu", rekao je Obama.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Britanija slabi uticaj ako ode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2016

Američki predsednik Barak Obama, koji je proteklih dana boravio u Londonu kako bi britanske glasače odvratio od "Bregzita", pojačao je na kraju posete svoju poruku da će globalni uticaj Britanije oslabiti ukoliko izađe iz EU rekavši da će u tom slučaju biti potrebno i deset godina za postizanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.