Masakr u Iraku, Obama obećava dugu ofanzivu

Izvor: Danas, 10.Avg.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u Iraku, Obama obećava dugu ofanzivu

Vašington, Bagdad, Pariz, London - Sjedinjene Države su juče nastavile s vazdušnim udarima u severnom, kurdskom delu Iraka. To je i najavio predsednik SAD Barak Obama, naglašavajući da je neophodno da se od džihadista zaštite američki državljani u Iraku.

 Irački zvaničnici su izvestili da su ekstremisti ubili najmanje 500 Jazida, pripadnika verske zajednice, dok je najmanje 20.000 ljudi uspelo da pobegne s planine Sindžar, gde su bili pod opsadom pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Islamske države, a gde su prebegli sa severa Iraka. Prema rečima jednog kurdskog zvaničnika, izvestile su agencije, između 20.000 i 30.000 civila je sa Sindžara prebeglo u Siriju, a potom se uz pratnju kurdskih snaga vratilo u Irak, tačnije u irački Kurdistan.

Predsednik SAD Barak Obama nije objavio koliko će dugo trajati američka vazdušna kampanja, ali je ponovo pozvao iračke vlasti da formiraju vladu nacionalnog jedinstva kako bi se bolje suočila sa ekstremističkom Islamskom državom. „Ne mogu da kažem koliko će trajati američka operacija. Ne možemo da rešimo problem za nekoliko nedelja. Mislim da će potrajati“, rekao je Obama.

Njegovim apelima za formiranje vlade nacionalnog jedinstva pridružio se i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, koji je posetio Bagdad. „Neophodno je da svi Iračani osećaju da ih neko predstavlja i da mogu zajedno da se bore protiv terorizma“, rekao je Fabijus u Bagdadu posle kratkog sastanka sa vršiocem dužnosti iračkog ministra spoljnih poslova Huseinom Čahristanijem. Kako je najavljeno, Fabijus bi posle Bagdada trebalo da otputuje u Erbil, gde će se sastati s predsednikom iračke autonomne pokrajine Kurdistan Masudom Barzanijem.

Najnovije akcije i vazdušni napadi američke vojske u kurdskom regionu u Iraku ukazuju na mogućnost promene dosadašnje američke politike odbijanja prodaje oružja Kurdima i prodavanja oružja isključivo vlastima u Bagdadu. Kurdski zvaničnici godinama su tražili od administracije američkog predsednika Baraka Obame da im dozvoli kupovinu oružja od SAD, a isto toliko dugo SAD su odbijale da prodaju oružje Kurdima, sada svojim najbližim saveznicima u Iraku, navodi AP, prenela je Beta.

Predsednik SAD Barak Obama u subotnjem obraćanju ispred Bele kuće naveo je da su napadi američke avijacije u Iraku protiv ekstremista Islamske države, započeti u petak, rezultirali uništavanjem oružja i opreme koji su mogli biti upotrebljeni u borbama oko Erbila, glavnog grada kurdskog regiona na severu Iraka. Dodao je i to da su SAD povećale vojnu pomoć kurdskim snagama u Iraku.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.