ISTORIJSKI MOMENAT Obama o Kubi: Svi smo mi Amerikanci

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI MOMENAT Obama o Kubi: Svi smo mi Amerikanci

Predsednik SAD Barak Obama u obraćanju iz Bele kuće poručio je da će promena odnosa sa Kubom "otvoriti novo poglavlje među narodima Amerika". On je naveo da dve države imaju komplikovanu istoriju, kao i da je rođen 1961. nakon što je Fidel Kastro došao na na vlast i nekoliko meseci nakon pokušaja američke intervencije u Zalivu svinja.

- Deli nas samo nešto više od 90 milja. Sve te vezuje Ameriku i Kubu u jedinstven odnos, kako porodični, tako i neprijateljski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Obama.

Obama je govorio o promenama u politici prema Kubi koje je naložio, uključujući i trenutno preispitivanje stava prema karipskoj državi kao sponzoru terorizma, olakšavanje putovanja i veći pristup tehnologijama.

U vezi s embargom prema Kubi, Obama je jasno stavio do znanja da ne može mnogo da učini.

- Embargo koji je nametnut decenijama umetnut je u zakonodavstvo. Radujem se priključivanju Kongresa u poštenu i ozbiljnu debatu u vezi sa njegovim ukidanjem - naveo je američki predsednik.

On je kazao da dve zemlje nikada neće moći da izbrišu istoriju, ali da mogu da idu napred.

- Kubanci umeju da kažu "No es facil", nije lako, ali danas SAD žele da budu partner u tome da se običnim Kubancima život učini malo lakšim, slobodnijim, bogatijim. Posebno želim da se zahvalim Njegovoj svetosti papi Franji što se trudi da učini svet onakvim kakav bi trebalo da bude, a ne onakvim kakav jeste - naveo je Obama.

On se zahvalio i njegovom timu iz Stejt departmenta i diplomatskim igračima koji su bili uključeni.

- Todos somos Americanos (Svi smo mi Amerikanci)... danas Amerika bira da odbai okove prošlosti. Za kubanski narod, za američki narod, za ovu hemisferu i za ceo svet - zaključio je Obama.

Barak Obama i Raul Kastro, predsednici SAD i Kube, juče su razgovarali sat vremena telefonom, što je prva komunikacija Vašingtona i Havane na predsedbičkom nivou još od Kubanske revolucije.

Alan and Judy Gross. Together again. Just before leaving Cuba this morning. #alangross pic.twitter.com/cdIlIkYfF3

Grosovo zdravlje se tokom proteklih nedelja naglo pogoršalo. Njegov advokat je saopštio da mu je vid ozbiljno oštećen i da se teško kreće. Porodica zarobljenika je uputila nekoliko apela za njegovo puštanje.

- Poskakali smo od sreće kada smo čuli lepe vesti - rekla je njegova sestra Boni Rubinštajn.

Alan Gross. Back on U.S. soil. pic.twitter.com/Ut5jvdQGg2

Kako prenosi Si-En-En, SAD su zauzvrat oslobodile trojicu kubanskih špijuna, pripadnika tzv. Kubanske petorke. Detalje dogovora o razmeni zatvorenika, koji se u tajnosti vodio tokom proteklih godinu dana, Barak Obama i Raul Kastro će izneti u odvojenim obraćanjima javnosti. Oba govora zakazana su za 18 časova.





Zapadni mediji spekulišu da bi američki predsednik mogao da objavi ukidanje sankcija Kubi, koje su uvedene još u vreme vladavine predsednika Dvajta Ajzenhauera. Neki čak ovaj trenutak porede sa padom Berlinskog zida.

Međutim, stručnjaci napominju da će Obama moći da uvede samo manje izmene i olakša putovanje na Kubu, budući da mu je za ukidanje sankcija potrebno odobrenje Kongresa.

Na Tviteru se pojavilo nekoliko neproverenih informacija o eventualnim promenama u američko-kubanskim odnosima. Amerika će, navodno, početi da uvozi male količine kubanskih cigara, a na teritoriji Kube biće dozvoljeno korišćenje američkih kreditnih kartica.

Britanski novinar Den Roberts objavio je da je papa Franja izvršio pritisak na Obamu da poboljša odnose sa Havanom.

Građani Kube i dalje čekaju, nadajući se potvrdi da će sankcije biti ukinute. Frenk Rejes, učitelj iz Havane, kaže da lokalni mediji nisu ponudili nikakve informacije o tome.

- Kod nas se vesti ne šire tako brzo kao u zemljama koje imaju nesmetan pristup internetu. Zato ćemo morati da čekamo - ističe Rejes.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li će Obama promeniti politiku prema Kubi?

Izvor: Press, 17.Dec.2014

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je danas sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom o normalizaciji i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa među dugogodišnjim neprijateljima. . Predsednici dve države razgovarali...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.