Ameri prvo bombarduju, pa se duboko izvinjavaju

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri prvo bombarduju, pa se "duboko" izvinjavaju

Američki predsednik Barak Obama izražava "najdublje saučešće" i čeka rezultate pune istrage u vezi sa vazdušnim udarima u Kunduzu u Avganistanu, kada je 19 ljudi poginulo, većom lekara francuske humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF), javio je britanski BBC.

Pošto je američka vojska saopštila da je "možda ciljanje talibana u severnom avganistanskom gradu izazvalo kolateralnu štetu", Obama je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izrazio najdublje saučešće i naveo da očekuje "puno pobrojavanje činjenica" te da će "onda doneti  definitivnu odluku".

Najmanje 12 članova osoblja MSF juče (3. oktobar) je ubijeno zajedno sa sedam pacijenata, od kojih troje dece, a 37 je povređeno, među kojima 19 lekarskog i bolničkog osoblja u "incidentu".

Ujedinjene nacije su nazvale napade okaraketrisale kao "neoprostive, možda čak i kriminal", dok generalni sekretar Ban Ki mun poziva na temeljnu i nepristrasnu istragu, navodi BBC.

AP dodaje da konfuzija vlada kada je reč o bombardovanju bolnice u Kunduzu i da ostaje nejasno ko je tačno bombardovao bolnicu koju vodi MSF.

Predsednica MSF Mejni Nikolaj opisala je incident kao "gnusno i teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava" i ukazala da "sve indicije trenutno ukazuju na bombardovanju koje sprovode međunarodne koalicije snage".

Bolnica u Kunduzu teško je oštećena u nizu vazdušnih udara u trajanju više od sat vremena u noći između petka i subote, u dva sata po lokalnom vremenu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.