Ranjen tokom pljačke banke i sada banci mora da plati odštetu

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2016, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjen tokom pljačke banke i sada banci mora da plati odštetu

Novosađanin Dejan Stefanović (66), koji je pre devet godina ranjen tokom pljačke bivše Panonske banke na Limanu 3, mora Intesa banci koja je pravni naslednik, da vrati novac koji je dobio kao odštetu zbog zadobijenih povreda.

On se zatekao u banci tokom pljačke koja se odigrala 13. februara 2007. godine, a metak koji je pljačkaš ispalio pogodio ga je u predelu stomaka sa prednje strane.

Nakon oporavka Stefanović je započeo sudski proces sa bankom. On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za 021.rs kaže da je mirnim putem pokušao da reši spor.

- Prvo sam mirnim putem od banke pokušao da tražim odštetu, ali sam ipak morao da nastavim sudskim putem. Osnovni sud je doneo presudu u moju korist, zatim se banka žalila, da bi Apelacioni sud odbacio žalbu i potvrdio prvostepenu odluku navodeći da je banka načinila propust jer nije angažovala dovoljan broj ljudi za obezbeđenje. Banka mi je 2012. godine isplatila 505.000 dinara na ime odštete - navodi Stefanović.

Međutim, kako kaže Stefanović, banka se žalila Ustavnom sudu, pa je Apelacioni prihvatio njihovu tužbu i doneo novu odluku.

- Žalba banke za nepravedno suđenje, kako je navedeno, prošla je u Apelacionom sudu i sada ja moram da vratim novac koji sam 2012. godine dobio, a pored toga moram da platim i sudske troškove u iznosu 75.000 dinara jer sam izgubio spor. Kada se to sve sabere moram da vratim 580.000 dinara. Pošto je taj novac odavno potrošen, podigao sam kredit i odmah isplatio 300.000 dinara, dok za preostala dugovanja imam rok od 12 mesečnih rata. Za ratu za kredit i mesečnu otplatu ostatka duga dajem ukupno 38.000, tako da nemam novca da pokrijem osnovne račune - priča Stefanović za 021.

On se žalio Vrhovnom kasacionom sudu, a spreman je da ode i korak dalje.

- Žalio sam se Vrhovnom kasacionom sudu da mi pomognu u ostvarivanju prava, a oni su mi odgovorili da se obratim sudu u kojem je presuda doneta jer ne mogu da preispituju odluke nižestepenog suda, dok su mi u Apelacionom rekli da to nije njihova nadležnost. Evidentno je da nemam para za advokata ili neke pravne savetnike, pišem sam razne molbe i žalbe i na sve načine pokušavam da isteram pravdu ukoliko je to u ovoj državi uopšte i moguće. Pravda je skupa, ali se neću zaustaviti na ovome, ako treba štrajkovaću ispred suda, ili ću se žaliti sudu u Strazburu - kaže Stefanović.

Inače, u obrazloženju Apelacionog suda piše da je Stefanović "propustio da predloži dokaze da je prilikom ranjavanja došlo do propusta u obezbeđenju banke".

Pljačka se dogodila u ekspozituri u Narodnog fronta na Limanu 3. Dvojica razbojnika su upala u banku, a u tom trenutku Stefanović je izlazio pošto je prethodno na šalteru uzeo izvod. Susreli su se u međuprostoru, a jedan je pucao u njega. Potom su ušli i oteli veću količinu novca. Razbojnici su uhapšeni dan kasnije, a osuđeni su na 12 godina robije.

Autor: 021.rs
Pogledaj vesti o: Banca Intesa

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Digao kredit da - vrati odštetu!

Izvor: Večernje novosti, 11.Feb.2016

PENZIONER Dejan Stefanović (66) koji je pre devet godina kao klijent ranjen tokom pljačke bivše Panonske banke u Novom Sadu, sada je prinuđen da banci iz kredita vraća odšetu zbog zadobijenih povreda. Naime, on je odlukom suda dobio 505.000 dinara, a onda je usledio obrt i odluka Apelacionog suda,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.