MILOVAN STANIŠIĆ, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA KOMERCIJALNE BANKE POD ISTRAGOM ZBOG PRANJA NOVCA?

Izvor: Press, 25.Maj.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOVAN STANIŠIĆ, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA KOMERCIJALNE BANKE POD ISTRAGOM ZBOG PRANJA NOVCA?

Poslednjih par godina svedoci smo kriminala neviđenih razmera sa bankama u Srbiji. Dobro su nam poznate sudbine Agrobanke, Univerzal banke, Srpske banke... Perčević, Bogićević i još neki drugi podizali su na desetine miliona evra kredita, ali – bez odgovarajućih kolaterala. Goran Perčević, tajkun sa balkanske „Forbsove liste“ najuspešnijih (i najbogatijih) biznismena u regionu, u vreme kada je došao na tu listu, već je dugovao stotine miliona evra bankama. Procene njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << duga prema pomenutim bankama (mada se pominje i „Inteza“) – kreće se od 220 do 500 miliona evra!
Milovan Stanišić

Poslednjih par godina svedoci smo kriminala neviđenih razmera sa bankama u Srbiji. Dobro su nam poznate sudbine Agrobanke, Univerzal banke, Srpske banke... Perčević, Bogićević i još neki drugi podizali su na desetine miliona evra kredita, ali – bez odgovarajućih kolaterala. Goran Perčević, tajkun sa balkanske „Forbsove liste“ najuspešnijih (i najbogatijih) biznismena u regionu, u vreme kada je došao na tu listu, već je dugovao stotine miliona evra bankama. Procene njegovog duga prema pomenutim bankama (mada se pominje i „Inteza“) – kreće se od 220 do 500 miliona evra! Ukupna procena vrednosti svih nekretnina njegove firme „Interkomerc“, kreće se između 50 i 60 miliona evra. Pa, kako je moguće da ovaj „biznismen“ onda izvuče 5-10 puta više para od ukupne vrednosti imovine svoje firme!?
Njegove „specijalne“ veze u svim političkim partijama (osim SNS-a) omogućile su mu nezakonito sticanje ogromnog bogatstva, koje mu je, praktično, poklonjeno. Posebno je bio simpatičan Draginji Đurić, neprikosnovenoj šefici „Inteza“ banke. Upućeni tvrde da je bar 40 miliona evra, koje je Perčević opljačkao od banaka „završilo“ na Britanskim devičanskim ostrvima. Slično se dešavalo i sa Miroslavom Bogićevićem. Ovaj tajkun se zadužio kod pomenutih banaka, a uz svesrdnu pomoć Dušana Petrovića, svog bliskog prijatelja i tada visokog funkcionera Demokratske stranke. Takođe, „gazde iz senke“ Fonda za razvoj Republike Srbije. Tajkuni idu u zatvor, neke, posle kraćeg boravka, puštaju, a neki i ostaju tamo. Ali, šta je sa predsednicima upravnih (izvršnih) odbora, ovih banaka? Pravnici bi rekli: „procesuirani su“. Ali, malo ko od njih je u zatvoru. Dušan Antonić (Agrobanka) jedan je od retkih, koji je – neko vreme . „odležao“. Šta je sa Zlatanom Peručićem, za vreme čijeg predsednikovanja u Srpskoj banci, Goran Perčević najviše „profitira“? Takođe, šta se dešava i sa Budom Jovkovićem, Perčevićevim partijskim drugom (SPS) i predsednikom UO Univerzal banke, koju je tajkun, takođe, ojadio? Još uvek „vruća“ priča o upropašćenim bankama nije bila dovoljna, da se ne bi nastavila u jednoj od poslednjih državnih banaka – Komercijalnoj banci.
Naime, krajem oktobra 2014. godine, Skupština akcionara ove banke izabrala je novi UO. Na čelo Upravnog odbora tada je postavljen prof. dr Milovan Stanišić, rektor i vlasnik privatnog Univerziteta „Singidunum“. I tu ne bi bilo ničeg neobičnog, da se – ovim postavljenjem – ne nastavlja „bankarski kriminal“, pošto je na čelo Komercijalne banke došao čovek sa preko 15 krivičnih prijava, uglavnom za prevaru (namerno teranje preduzeća u stečaj, falsifikovanje službenih dokumenata, podmićivanje poštara, otimanje fakulteta uz pomoć falsifikovane dokumentacije, itd.). Pored svega ovog nije iznenadila i vest od juče, da je protiv Stanišića podignuta i krivična prijava za „obljubljivanje maloletnice“. Stanišić ima i dve pravosnažne presude na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, ali je, takođe podmićivanjem, uspeo da izbegne zatvor. I takav „finansijski stručnjak“ je – za samo nekoliko meseci na čelu Komercijalne banke – uspeo da ovu, do njegovog dolaska, zdravu banku – ruinira do toga, da će je uskoro preuzeti nemački fond. Milovan Stanišić, inače dokazano sklon nezakonitim radnjama i beskrajno „alav na pare“, osmislio je kako da, preko filijale ove banke u Vranju – „pere“ novac uzajamnim „pozajmicama“ banka-klijenti i klijenti-banka. Klijenti su nekada bili i „specijalni klijenti“, pa naši izvori bliski delu rukovodstva ove banke, tvrde da se „šuška“ da su pare „prane“ i za ljude iz Šarićevog najbližeg okruženja.
Šta god da je, velika afera je na pomolu, a njen glavni akter je Milovan Stanišić. Kako saznajemo, Komercijalna banka i njen predsednik UO Milovan Stanišić su pod opservacijom istražnih organa. Upućeni veruju da će istraga prljavih rabota u ovoj banci, označiti i konačan obračun države sa tzv. „bankarskom mafijom“.

 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.