Suđenje JSO: Izveštaji BIA o prisluškivanjima

Izvor: B92, 05.Okt.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje JSO: Izveštaji BIA o prisluškivanjima

Pred Specijalnim sudom u Beogradu je nastavljeno suđenje osmorici pripadnika rasformirane JSO optuženih za oružanu pobunu 2001. godine.

Optuženi za pobunu su bivši komandanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

Sudu su na današnjem suđenju predočeni izveštaji BIA o prisluškivanim razgovorima koji su u vreme pobune išli iz centra za obuku JSO u Kuli ka Beogradu i obratno.

Odbrana je osporavala validnost tih dokaza, tvrdeći da na izveštajima o zabeležnim razgovorima nema potpisa ni pečata.

Na kraju današnjeg ročišta branioci optuženih su zatražili veštačenje potpisa optuženog Maričića, koji je u to vreme bio komadant jedinice, jer su različiti na različitim dokumentima.

Takođe je predloženo dopunsko saslušanje bivšeg načelnika beogradskog centra DB-a Zorana Mijatovića povodom navoda koje je izneo u svojoj nedavno objavljenoj knjizi.

O predlozima sud tek treba da donese odluku, a suđenje se nastavlja sutra.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Svi optuženi u svojim odbrana tvrdili da se radi o protestu zbog izručenja haških optuženika u kojima JSO nije želela da učestvuje.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.