Kolumna Blica: Batina žrtva

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumna "Blica": Batina žrtva

Moja prognoza od prošlog petka, da se i ja malo pohvalim, da će premijer i predsednik Aleksandar Vučić na najvažnije funkcije postavljati najodanije partijske funkcionere, imenovanjem Bratislava - Bate Gašića na mesto šefa BIA pokazala se kao tačna. Udomljeni su Babić, Gašić, na redu je bivši ministar Selaković i ima ih još. I odlazeći predsednik Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikolić je zanavek ućutkan i podmiren: Za njega je izmišljen i osnovan novi nacionalni komitet. Kako i dolikuje bivšem predsedniku države koji je kupio diplomu. Konačno će Nikolić moći bez imalo zadrške da iskazuje bezgraničnu ljubav prema Rusiji i prijateljstvo prema Kini.

Da se previše ne ponavljam, u najkraćem, Vučić prelaskom na protokolarnu funkciju predsednika države mora najpre da učvrsti stranku preko koje će upravljati i Vladom (koga god da postavi za premijera), svim tajnim službama, najvažnijim javnim preduzećima... Premijer i novoizabrani predsednik kaže da je Bata Gašić stručan za taj posao jer je dve godine proveo na mestu ministra odbrane. Evo kako ja to obrazloženje čitam: to znači da Gašić nije bio stručan da obavlja funkciju ministra odbrane, ali mu je to bila dopunska nastava za mesto šefa tajne službe. Da li je u toj školici nešto i naučio, u ovom slučaju i nije bitno, šef svih tajnih službi biće Aleksandar Vučić. Zadatak nestručnih partijskih ljudi u važnim javnim službama je samo u tome da budu lojalni i dobri kuriri od službe do vođe i obrnuto.

Gašić je imenovan i suprotno Zakonu o BIA koji članom 20, stav 2, propisuje da pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka. Zato je on već prvog dana zamrznuo članstvo u vladajućoj stranci, ali je još više podgrejao svoju ljubav prema vođi i stranci koja ga je tu postavila. Za to mesto ga je dodatno kvalifikovala i činjenica da je, kako reče premijer, "izdržao godinu i po dana bez ijedne javne funkcije", čime je plaćao "veoma, veoma visoku cenu za jedan težak incident".

Veći junak od Bate Gašića je ipak Nikola Selaković, bivši ministar pravde, koji je duže od njega bez važne javne funkcije, pa je to verovatno i podstaklo Vučića da ga neki dan javno pomene kao mogućeg kandidata za predsednika vlade. Ako i ne bude premijer, Selaković je dovoljno bio bez funkcije i ostao lojalan, pa je po Vučićevim kriterujumima, zaradio važnu državnu funkciju.

Zato nije zaboravljena ni lojalnost Zorana Babića, bivšeg šefa poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini. Čak i po cenu toga da se imenovanjem njega za direktora firme Koridori Srbije obesmisli najavljena profesionalizacija upravljanja najvažnijim javnim preduzećima, kao što su obesmišljeni i svi raspisani javni konkursi.

Za vladajuću stranku je važno i osigurati dodatne tokove novca, a tome su, između ostalog, i služila ova preduzeća, od Miloševićevog doba, preko svih demokratskih vlada posle petog oktobra, do ove Vučićeve ere. Nikad im nisam verovao da se izdržavaju, kako vole da se hvale, iz članarina i para koje po zakonu dobiju iz budžeta. Potrebno je još puno rupa popuniti drugim Babićima i Gašićima, pa možda i zbog toga Vučić ne može tačno da precizira kad će obznaniti ko će mu biti senka na mestu predsednika vlade.

Biće to bleda senka, jer novoizabrani predsednik već sad najavljuje šta će do kraja godine raditi premijer, koju će ekonomsku politiku voditi, kolike će biti plate i penzije, koje će propise menjati... Najavio je i da će lično pregovarati sa šefom italijanskog "Fijata" o budućnosti te firme u Srbiji već u oktobru, a koliko za dve nedelje biće samo predsednik države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.