VOZAČI, OPREZ: Policija povećava broj “presretača” na auto-putevima

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOZAČI, OPREZ: Policija povećava broj “presretača” na auto-putevima

Saobraćajna policija, koja patrolira srpskim autoputevima i magistralnim pravcima, nabavkom nove opreme i vozila biće znatno proširena. Kako piše Dnevnik, MUP Srbije je nabavio 30 setova nove specijalizovane opreme za policijske "presretače" na drumovima.

List navodi da je policija nedavno dobila nova vozila koja imaju motore od 380 konjskih snaga, a flotu brzih limuzina, neupadljivih po svojoj spoljašnjosti, sada čine pasat s motorima 2.0 TFSI i 3.2 FSI, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pežo 607 2.7 V6, škoda superb 2.8 V6 i bmv serija 3 i 5, dok su tu od ranije audi A6 i micubiši. Stručnjaci ističu da je ovaj potez MUP-a bio neophodan, ne samo da se njime prate svetski trendovi, već i da se adekvatno odgovori na alarmantno velik broj saobraćajnih nesreća na našim putevima.

Policija u "presretačima" trenutno kontroliše deonice autoputa od Subotice do Niša, od Beograda do granice sa Hrvatskom i od Ljiga do Preljine, povremeno i Ibarsku magistralu, ali je u planu da se kontrola proširi i na još neke važnije magistralne pravce, piše Dnevnik a prenosi portal 021.

Foto: Tanjug/AP

Svi automobili sa jakim motorima potpuno su novi, tamne su boje i imaju standardne registarske oznake raznih gradova u Srbiji. Iako se ne radi o super-sportskim automobilima koje koriste razvijenije zemlje, ova vozila su sasvim dorasla zadatku.

Pre svega, nisu upadljiva, a imaju snažne motore koji lako dostižu brzinu od 200 kilometara na čas. Koriste najmoderniju tehnologiju za snimanje i praćenje vozila, a njima upravljaju specijalno obučeni vozači.

Radi se o uređajima koji istovremeno mogu detektovati saobraćajne prekšaje u tri i više saobraćajnih traka putem 12 kamera postavljenih u branicima. Ove kamere u svim meteorološkim uslovima mogu snimiti sve vrste prekršaja. Imaju i sistem koji sam prepoznaje tablice tako da saobraćajci istog trenutka mogu da provere da li postoji potraga za njima i da li je vozilu istekla registracija.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Milena Đorđević

Elektronski sistem snimanja montiran u automobilu, ne pokriva samo prostor ispred vozila, nego i sa strane i iza, a novi presretači mogu da mere čak i brzinu automobila koji dolazi u susret, sa zanemarljivom mogućnošću greške. Visok kvalitet opreme omogućava snimanje pri svim vremenskim uslovima, pa čak i noću, a presretači mogu da budu i zaustavljeni pored puta i registruju brzinu kretanja vozila.

Institucija policijskih "presretača", odnosno neobeleženih vozila koja patroliraju autoputevima jedno je od najefikasnijih sredstava sprovođenja zakona o bezbednosti u saobraćaju. Podsetimo, nedavno je jedan gastarbajter na ovaj način zaustavljen kod Novog Sada, a registrovana mu je brzina od 270 km/h.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Autoput,   Audi,   Mitsubishi

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.