SAD planiraju elektronsko ograničenje brzine kamiona i autobusa

Izvor: Telegraf.rs, 27.Avg.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD planiraju elektronsko ograničenje brzine kamiona i autobusa

Američka vlada planira da prinudno ograniči maksimalnu brzinu kamiona, autobusa i drugih velikih vozila na autoputevima.

Predlog je da se ograničenje nametne putem elektronskog uređaja koji bi imala sva nova vozila teža od 26.000 funti (11,7 tona).

Uređaj bi ograničavao maksimalnu brzinu teških vozila i ona tehnički ne bi mogla da idu brže od toga.

U toku je razmatrane predloga da to opšte ograničenje bude 60, 65 ili 68 milja na sat (96, 104 ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 109 kilometara na čas).

Vlada smatra da bi se time smanjio broj od prosečno 1.115 nesreća teških vozila s fatalnim ishodom godišnje, a rashodi za gorivo bi se ograničenjem brzine smanjili za milijardu dolara.

New proposal in U.S. would put electronic device on large vehicles like trucks and buses. https://t.co/0Wxupdj3kQ

— WBAY-TV 2 (@WBAY) 26. август 2016.

Vozači kamiona međutim tvrde da bi smanjenje maksimalne brzine bilo opasno jer bi kamioni išli znatno sporije nego ostala vozila.

Taj predlog se u raznim oblicima razmatra već deset godina, na inicijatvu jedne neprofitnme organizacije, a sada ga je prihvatila Državna uprava za bezbednost saobraćaja (NHTSA). Javna rasprava o tome trajaće 60 dan.

(Telegraf.rs / Beta)


Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prinudno ograničenje brzine kamiona i autobusa u SAD

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2016

Američka vlada planira da prinudno ograniči maksimalnu brzinu kamiona i autobusa na autoputevima...Predlog je da se ograničenje nametne putem elektronskog uređaja koji bi imala sva nova vozila teža od 11,7 tona. Uređaj bi ograničavao maksimalnu brzinu teških vozila i ona tehnički ne bi mogla...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.