Posle merenja srednje brzine - dodatni presretači i radari

Izvor: B92, 02.Avg.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle merenja srednje brzine - dodatni presretači i radari

Beograd -- Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže da će primena novog sistema kažnjavanja na auto-putu početi za nekoliko nedelja. Biće i dodatne kontrole.

Boban Milinković je objasnio da, iako se uvodi nov sistem merenja brzine na auto-putu, samo kažnjavanje nije moguće odmah jer se moraju odjednom pokriti mnoge deonice na auto-putu. Najavio je da će, u drugoj polovini meseca, biti povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara.

"Trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se prosečna brzina samo meri, a sa procesuiranjem počinilaca prekršaja ćemo krenuti za par nedelja. Nije moguće odjednom pokriti sve deonice na autoputu i zbog toga ćemo narednih nedelja izvršiti detaljne analize koje su deonice na kojima se najviše prekoračuju brzine, gde su najveća prekoračenja i u zavisnosti od toga otpočećemo da deonicu po deonicu kontrolišemo, odnosno da procesuiramo činioce prekršaja“, najavio je Milinković u izjavi Tanjugu.

Najavio je da će, u drugoj polovini meseca, biti povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara, kojima se može meriti brzina na pogodnim mestima, kao što je nadvožnjak na auto-putu, pri čemu se onda vozila zaustavljaju na naplatnim stanicama. Ponovio je da nije poenta da li će neko biti „uhvaćen“, već da se poštuju ograničenja.

„Ovo sada je preventivno i stavljamo vozačima do znanja da se meri srednja brzina. Vrlo brzo ćemo početi sa sankcionisanjem na deonicama koje se pokažu najugroženijima“, podvukao je Milinković. Prema njegovim rečima, sve naplatne stanice pokrivene su uređajima za merenje srednje brzine na auto-putevima.

"Na svim naplatnim stanicama trenutno se prilikom naplate putarine izračunava srednja brzina, ali neće biti moguće odjednom početi sa dokumentovanjem prekršaja na svim naplatnim stanicama, zbog čega ćemo krenuti deonicu po deonicu u zavisnosti od toga gde se najbrže vozi“, ukazao je Milinković.

On je objasnio da Putevi Srbije dokumentuju ulazak i izlazak vozila na naplatnoj stanici i u zavisnosti od toga da li je vozilo prekoračilo brzinu kretanja Putevi Srbije će dostavljati MUP-u sve potrebne podatke da se vozač procesuira.

Upitan kako će se procesuirati vozači automobila sa stranim registracijama Milinković je ukazao da će se paralelno raditi da se dokumentovanje prekršaja izvede u onlajn režimu kako bi se strani državljani mogli zaustaviti na naplatnoj stanici.



"To nije jednostavan posao i moramo da budemo svesni da se radi o sistemu za automatsku detekciju prekršaja. U državama EU ti sistemi ne procesuiraju tek tako strane državljane već se to radi na osnovu bilateralnih sporazuma, odnosno razmene podataka sa državama u kojoj je vozilo registrovano. U nekom trenutku će problem stranaca biti rešen“, poručuje on.

"Mi ovde želimo da najviše utičemo na naše građane. Ovih par nedelja preventivno, da svi shvate da poštovanje ograničenja brzine na autoputu nije ničiji hir - 120 kilometara na autoputu nije mala brzina, a brzine od 170 ili 180 kilometara na sat, koje su zabeležene u prvom danu testiranja, su zaista zabrinjavajuće", rekao je on.

Kako je dodao, mora se pojačati kontrola kako bi se poštovanjem ograničenja brzine smanijo broj stradalih, pošto je neprihvatljivo da na auto-putu imamo 50 poginulih godišnje.

Ukazao je da su ekstremni slučajevi kada neko vozi srednjom brzinom od 170 ili 180 kilometara na sat, jer to znači da mu je trenutna brzina u pojedinim trenucima bila više od 200 kilometara na sat.

Na pitanje kako će se procesuirati nesavesni vozači koji koriste TAG prilikom prolaska naplatne rampe, Milinković je kazao da se na naplatnoj stanici očitava registarska tablica na vozilu.

„Ako postoji bilo kakva sumnja, uvek će se izvršiti kontrola preko fotografija sa ulaza i izlaza na kojima se jasno vidi registracija automobila. Bilo kakva priča da će zbog TAG-a biti neko optužen da je počinio prekršaj a nije, ne stoji“, zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Policija: Krećemo da merimo brzine na autoputu!

Izvor: Mondo, 02.Avg.2017

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković je danas obišao naplatnu rampu u Vrčinu i najvio da će kažnjavanje nesavesnih vozača putem određivanja prosečne brzine početi za par nedelja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.