Patrijarh: Neprihvatljivo zatrpavanje bazilike

Izvor: B92, 06.Jul.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Neprihvatljivo zatrpavanje bazilike

Patrijarh Irinej saopštio je da je neprihvatlnjivo planirano zatrpavanju temelja bazilike blizu Bele Palanke zbog izgradnje novog autoputa.

Srpski patrijarh je istovremeno apelovao na nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje, kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali.

"Ova ranohrišćanska svetinja otkrivena je pre tri godine i svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima", rekao je Irinej, objavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da je reč o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu "i stoga osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo na činjenicu da je zatrpavanje ostataka ove bazilike neprihvatljivo".

"Molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom", ukazao je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, prekrivanje bazilike asfaltom bila bi naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu koje smo dužni da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije.

Preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke u planu je izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, a čemu se, u prethodnom periodu, protivila i stručna javnost.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Neprihvatljivo zatrpavanje temelja bazilike

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2015

Patrijarh Irinej saopštio je danas da je neprihvatlnjivo planirano zatrpavanju temelja bazilike blizu Bele Palanke radi izgradnje novog autoputa...Srpski patrijarh je istovremeno apelovao na nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje, kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.