Oprez: Odroni prete, zimska oprema neophodna

Izvor: Mondo, 19.Jan.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Odroni prete, zimska oprema neophodna

Očekuje se novi hladan talas, ne krećite na put bez zimske opreme. Budite naročito oprezni na putnim pravcima na kojima ima odrona.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Slab sneg provejava samo na jugu i ponegde na jugozapadu Srbije, saopštio je jutros AMS S, upozorivši da novi period hladnog vremena koji će u narednim danima doneti niske temperature i jake mrazeve.

Putarima, pored vetra, snega i leda velike problem u čišćenju puteva stvaraju neodgovorni vozači >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji na put pri ovakvom vremenu kreću bez zimskih guma, a koji su najčešće uzrok saobraćajnih nezgoda ili prekida u saobraćaju zbog preprečavanja.

JP "Putevi Srbije" upozoravaju da su na autoputevima i putevima I i II prioriteta u nižim predelima kolovozi uglavnom mokri, a saobraćaj je slabijeg inteziteta.

Prohodnost puteva je dobra i preko planinskih prevoja u timočkoj i negotinskoj krajini.

Zbog snežnih nanosa saobraćaj je na putu Bor-Žagubica preko Crnog vrha otežan, a mogući su povremeni prekidi, dok je zbog visokih snežnih nanosa put Boljevac - Soko Banja preko Rtnja zatvoren.

Planinski prevoji poput Popadije, Čestobrodice i Tresibabe prohodni su ali je zbog vejavice i vetra vidljivost smanjena a saobraćaj otežan i usporen.

U višim predelima Bora, Negotina, Zaječara i Knjaževca vozače očekuju očišćeni putevi I i II prioriteta u punoj svojoj širini, ali sa snegom na kolovozu kojeg mestimično ima i do 5 cm zbog čega je odvijanje saobraćaja usporeno.

Opasnost od pojačanog severozapadnog vetra i snežnih nanosa prisutna je i na području Pirota, Dimitrovgrada Leskovca i Vranja. Slična prohodnost puteva vozače očekuje i u zapadnim krajevima Srbije.

Svi prilazi Tari, Zlatiboru, Divčibaraima, kao i putevi koji vode preko Debelog brda i Podbukova su prohodni.

Uz velike napore putari, održavaju prohodnim većinu puteva na području Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i Tutina, gde jak vetar stvara velike probleme, pa se na putevima u planinskim predelima ovih područja ne savetuje kretanje bez preke potrebe, a na kojima je ujedno i obavezna upotreba lanaca.

Odron na četiri putna pravca

Vozačima se preporučuje da naročito budu oprezni na četiri putna pravca na kojima ima odrona.

To su putevi: Granica PZP Čačak/Novi Pazar (Adrani) -Kraljevo -Raška -Novi Pazar -Ribariće -državna granica sa CG (granični prelaz Mehov Krš), zatim Raška - administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Jarinje), Jošanička Banja - Kopaonik i granica PZP Ivanjica/Novi Pazar (Mlanča) - Studenica - Ušće, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tu je neophodno striktno poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije, prilagođavanje brzine uslovima na putu, maksimalan oprez u vožnji.

Neprohodni su putni pravci: Boljevac - Rtanj - Soko Banja - Vrelo, Odvraćenica - Preko Brdo, Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar -Duga Poljana -Rasno - Karajukića Bunari -Ugao - državna granica sa CG (Moravac) i Sjenica - Raždaginja - Bućevo - Karakujića Bunari - Suvi Do - Leskova - Tutin.



Izvor: YouTube

Železnički saobraćaj funkcioniše redovno.

Svi jutarnji letovi sa aerodroma Nikola Tesla realizovani su prema planiranom redu letenja, bez otkazivanja. Dežurne službe beogradskog aerodroma obezbedile su nesmetano i bezbedno odvijanje aviosaobraćaja za 127 avio-operacija, koliko ih je planirano prema današnjem redu letenja.

Na aerodromu Konstantin Veliki saobraćaj se odvija nesmetano i vremenski uslovi ne utiču na opslugu, prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i stvari, kao i rad ostalih službi.

Uređaji i sistemi SMATSA u punom operativnom radu, a sve usluge u vazdušnoj plovidbi pružaju se neometano.

Kako da stavite lance za snegKako se vozi kada je na putu snegKako se vozi po ledu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.