Meštani besni: Auto-put u brda, ne kroz kuće VIDEO

Izvor: B92, 23.Jan.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani besni: Auto-put u brda, ne kroz kuće VIDEO

Sarajevo -- Mnogo se bure diglo na prezentaciji predloga trase Koridora 5C kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok u Bosni i Hercegovini.

Godinama se već lome koplja o tome kuda trasa auto-puta treba da prođe južno od Mostara. Kada se čuje šta kažu predstavnici lokalne zajednice, ali i struka, nameće se zaključak da će trebati još dosta vremena da bi se usaglasile sve strane.

Nova prezentovana trasa južno od Mostara prolazi kroz vinograde, zaobilazi aerodrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ide preko plodnih obradivih površina Ortješa, Kosora i Malog Polja, preko reka Bune i Bunice. Reagovali su mnogi, priča se ispolitizovala dodatno kad je rečeno da predložena trasa tera povratnike koji su se poslednje decenije vratili u ovaj kraj.

Nakon jako žučne rasprave građani su projekat u potpunosti odbacili kao moguće rešenje, uz zahtev da se uradi druga trasa koja bi išla obodom Podveležja.

Direktor Auto-puteva FBiH Adnan Terzić kaže da je ova trasa najpovoljnija i oko 200 miliona KM jeftinija od one na obroncima Podveležja. Takođe kaže da je ona danas i jedina moguća.

Arhitekta Maja Popovac, ekspert iz oblasti prostornog uređenja, kaže da je ogorčena viđenim.

"Ne mogu da verujem da je od 12 do 18 različitih trasa odabrana ona koja je po svakom parametru najgora. Ova trasa kosi se sa svim smernicama projektovanja auto-puteva, ja bih stvarno volela da vidim onoga koji je ovo projektovao. Umesto da se put vodi stenskim masivom, kod nas deonica ide središtem plodne doline, preko najplodnijih oranica koje ova zemlja ima, uz reku Neretvu koja je žila kucavica ovog kraja, preko dva predivna vodotoka Bune i Bunice. Kad vam na to još kažu da je ovo najbolja varijanta, vi morate onda da zaključite da je to bezobrazluk bez presedana“, rezignirana je Maja Popovac. Daje primer Hrvatske, koja je kod gradnje svojih auto-puteva brižno izbegavala polja i oranice.

Problem je i što ovo nije samo put, već i koridor, mnogo širi pojam.

Haris Spahić, predstavnik lokalne zajednice s prostora Kosora i Malog Polja, kaže da je ponuđena trasa potpuno neprihvatljiva ljudima koji žive na tom prostoru, vlasnicima kuća, vikendica i poljoprivrednicima koji žive od te zemlje.

"Najviše bi bili pogođeni baš poljoprivrednici jer bi gradnja ovom trasom značila da oni moraju da se sele. Danas žive od te zemlje, od čega bi živeli sutra?", pita Spahić, koji prenosi razočarenje komšija kad su u petak videli prijedlog trase jer se do sada o njenom položaju samo spekulisalo. Strahuju da su dovedeni pred svršen čin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.