Koridor će ipak preći preko bazilike (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 05.Jul.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridor će ipak preći preko bazilike (VIDEO)

Izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, koji treba da prođe preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke, biće nastavljeni uprkos apelima stručne javnosti da se radovi obustave i bazilika kao kulturno nasleđe zaštiti.
Koordinator radova na Koridoru 10 Borko Žiravac rekao je Tanjugu da će izgradnja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj biti nastavljena, dodajući da je bilo dovljno vremena da se nađe rešenje za zaštitu bazilike tokom protekle tri godine, od >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << kada je otkrivena tačno na sredini trase na kojoj treba da bude izgrađen autoput.
Zoran Mitić, arheolog iz Bele Palanke, kaže da je bazilika istražena i da će nakon zatrpavanja ostati zapisi o njoj ali da će ona nakon izgradnje puta, na žalost, ostati ispod asfalta, i nedostupna.
Inače, Srpsko arheološko društvo protestovalo je zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da dozvoli zatrpavanje i prelazak kolovoza autoputa ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike. „Odluka centralne institucije zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda“, naveli su iz tog društva.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.