Evo koliko će koštati autoput od Niša do Drača

Izvor: Mondo, 30.Maj.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koliko će koštati autoput od Niša do Drača

Premijeri Srbije i Albanije u narednih 15 dana potpisaće protokol o realizaciji projekta autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, a procene su da će projekat koštati oko milijardu evra, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

"Nije ovo prvi put da se razgovara o ovim projektima, Srbija i Albanija već šest meseci rade na tome i pripremamo te projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje će dva premijera predstaviti u Beču u avgustu", izjavila je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da je najvažniji korak bio da se krene.

"Najvažniji je prvi korak, da se uopšte krene, a Srbija i Albanija posle dugo vremena raznoraznih odnosa koje su imale danas razgovaraju o projektima, o ekonomiji što je veoma važno", naglasila je Mihajlović.

Navela je i da što se tiče kompletnog puta preliminarne procene govore da je potrebno blizu milijardu evra novca da bi posao bio gotov, ali da će se o tome razgovarati kada bude završena studija.

"U pitanju je zajedništvo celog regiona i politicka stabilnost bez koje ne možemo da pricamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj autoput je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka", navela je ministarka.

Mihajlović je navela da su pripremljeni i tzv. pasoši projekata, a da će se kada premijeri predstave projekte razgovarati o načinima izgradnje i finansiranju.

Objasnila je da postoji deo puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da ce o tome razgovarati kad bude gotova studija.

"Bez političke stabilnosti ne možemo da pričamo o ekonomskom razvoju i ja mislim da je Srbija u tome lider. Nama je stalo da se povežemo sa svima i obbezbedimo da se bolje živi u regionu", rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je poseta premijera Aleksandra Vučića Tirani bila veoma uspešna i da se bez političke stabilnosti ne može govoriti o ekonomskoj stabilnosti i razvoju.

Upitana za prugu Priština - Tirana Mihajlović je rekla da će se o tome još razgovarati i videti koja je to pruga koja je najisplativija i najefikasnija i koja povezuje ceo region.

"Razgovara se o tome sa zemljama EU, ali pre svega govorimo u autoputu. O prugama ćemo tek razgovarati", kazala je ona.
Pogledaj vesti o: Merdare

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.