Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DETALJI PLJAČKE VEKA Pancirna zapaljiva zrna ukazala na SUROVOST specijalaca

Razbojnici su tokom pljačke 617.000 maraka u septembru 2015. na autoputu Banjaluka - Gradiška ispalili 10 metaka sa pancirno zapaljivim zrnom u blindirano vozilo, otkrio je tokom jučerašnjeg svedočenja veštak balističar Federalne uprave policije Bruno Franjić.

Veštak je u banjalučkom Okružnom sudu objasnio da je veštačio ukupno pet automatskih pušaka “Crvena zastava” pronađenih na planini Kozari i 17 nespornih čaura pronađenih na mestu pljačke. Veštačenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je utvrđeno da je pucano iz tri različite automatske puške; iz jedne je ispaljeno 12 hitaca, druge četiri i treće puške jedan hitac. Od ovog broja, 10 metaka je bilo sa pancirno zapaljivim zrnima.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da je tek nakon pitanja advokata Jadranke Ivanović veštak balističar otkrio da su među ispaljenim mecima bili i oni sa pancirno zapaljivim zrnima, čime je dao i jasan odgovor kako su razbojnici uspeli da probiju blindirano vozilo. Zašto tužilaštvo nije postavljalo pitanja o ovim mecima koji jasno ukazuju na nameru razbojnika, nije poznato.

- Ovakva zrna na 100 metara probijaju čeličnu ploču od šest milimetara i radi se o vojnoj municiji. Kada se puca u manji prostor poput kabine vozila, ova zrna ostavljaju tragove paleži - objasnio je veštak.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva, suspendovani pripadnik Specijalne jedinice policije MUP RS Vladan Malić (32) bio je organizator zločinačkog udruženja koje je u septembru prošle godine opljačkalo 617.000 maraka iz blindiranog vozila “Sektor sekjuritija”.

Članovi grupe bili su specijalci Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša i Goran Paraš (27) iz Banjaluke, te „civil“ Oleg Banda (30). Njihovi saučesnici bili su i specijalci Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, te radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić (29). Ova trojica su u međuvremenu dogovorili sporazume o priznanju krivice i svedočili protiv dojučerašnjih saučesnika.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.