CG: Odobren kredit za autoput

Izvor: VOA, 18.Sep.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Odobren kredit za autoput

Očekuje se da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora o finansiranju izgradnje prve dionice puta Bar - Boljare budu završene za mjesec i po

Kineska Exim banka odobrila je Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona EUR za gradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Ministar Brajović je kazao da sada kredit ide na saglasnost Vladi Kine >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mjesec i po.

“Nakon toga, a to očekujemo brzo, doći će do potpisivanja ugovora između resornih ministarstava i ugovora o finansiranju projekta i nakon toga su stvorene sve pretpostavke da počnemo parlamentarnu raspravu. Vjerujem u siguran prolaz sve ove priče kroz parlament Crne Gore i nakon toga su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta”, rekao je Brajović.

On je kazao da je kredit upućen u proceduru nadležnom ministarstvu u Vladi Kine, zato što je riječ o preferencijalnom kreditu sa povoljnijim finansijskim uslovima.

“Očekujemo ubrzo razgovor sa našim Ministarstvom finansija i potpisivanje ugovora o kreditu, parlamentarnu proceduru i početak radova. Računam da sva ova procedra može u nekom vremenu od mjesec i po da se završi. Početak radova očekuje se do kraja godine”, rekao je Brajović.

On je podsjetio da je predviđeno da od ukupnog iznosa za izgradnju dionice, odnosno 809 miliona EUR, 85 odsto obezbijedi Exim banka kroz kredit, odnosno oko 687 miliona EUR, a 15 odsto je učešće države Crne Gore.

Nakon brojnih neispunjenih obećanja o početku gradnje puta i otkazivanja posla od strane nekoliko inostranih firmi, ovo je do sada najveći korak u nadi da će izgradnja puta od Bara do granice sa Srbijom uskoro ipak početi.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bar-Boljare kreće do kraja 2014.

Izvor: B92, 19.Sep.2014, 15:11

Kineska Exim banka odobrila je 687,65 mil EUR vredan kredit za gradnju prve deonice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa...Kredit sada ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mesec i po, crnogorski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.