Autoput Beograd-Niš
Autoput Beograd-Niš

Auto put Beograd-Niš je od skoro pokriven kamerama. Put iz Beograda kreće auto putem Beograd Niš. Nakon što se prođe naplatna rampa Bubanj Potok, sledi vožnja autoputem i rastojanje od 133 kilometara.

Kod izlaza za Jagodinu i Ćupriju, plaća se putarina a onda na kružnom toku postoji izlaz broj dva. Autoput se odlikuje signalizacijom i zelenom podlogom kao i belim slovima, opšte ograničenje brzine 120 km i postojanje zaustavne trake tokom celokupne deonice, kao i dve obavezne trake, jedna brza i jedna spora. Na svakom izlazu sa auto puta se nalaze naplatne rampe sa plaćanjem putarine. Na celom auto putu se nalazi 20 petlji i veliki broj benzinskih pumpi i odmorišta. Kamere na autoputu će biti korisne u letnjem periodu kada je povećan intenzitet saobraćaja, ali i zimi pošto će moći bolje da se prati stanje na autoputu istakli su iz Putevi Srbije. Rad sa kamerama je počeo na autoputu a uskoro se planira celo pokrivanje kamerama od Beograda do Niša.

U letnjem periodu kamere će biti korisne naročito kada je povećan intenzitet saobraćaja, ali i tokom zime jer se bolje prati stanje na autoputu.
Svake godine imamo povećanje saobraćaja, jer Srbija je na takvom geografskom položaju i povezuje jugoistočnu sa severozapadnom Evropom. Prošle godine u Srbiji je bilo zabeleženo oko 2,5 miliona vozila više na autoputu nego u 2014. godini, tranzitni saobraćaj ne ide preko Bugarske, Rumunije, i Mađarske već preko Srbije. Putevi Srbije upravljaju na oko 15.000 kilometara puteva i na oko 3.000 mostova i 80 tunela.

Od 200 miliona evra godišnje u budžetu na održavanje puteva ide oko 100 miliona evra što je nedovoljno jer se preostali novac troši na izgradnju puteva, rekonstrukciju tunela i mostova, saniranje klizišta, kao i projektovanje. Postoji ideja da se sredstva koja dobijaju lokalne samouprave prebace Putevima Srbije koji bi mogli da naprave dugoročni program za njihovo održavanje i dovede ih u solidno stanje. Opštine imaju velike probleme, a pojedine imaju u nadležnosti 300 ili 400 kilometara puteva. Do kraja godine postaviće se još pet naplatnih stanica na severu kod Subotice. Deonica Beograd Niš je deo bivšeg autoputa Bratstva i jedinstva.

Celokupna deonica iznosi 239 kilometara. Autoput počinje u Beogradu i vodi preko Vrčina, Ralje, Lapova, Velike Plane, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Ražnja, Aleksinca i završava se kod naplatne rampe Nais ispred Niša, nakon čega se odvaja put prema Bugarskoj.

Put je veoma prometan dok je leta 2013. godine oboren rekord opterećenja puta. Preko 22.000 vozila je prošlo autoputem za 24 sata.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

SMRSKANA DVA AUTOMOBILA Udes na autoputu kod beogradskog aerodroma, saobraćaj usporen (FOTO)

Danas je došlo do stravične saobraćajne nezgode na auto-putu Beograd-Niš kod isključenja za Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u kojoj su slupana dva automobila.

Izvor: Blic, 23.Mar.2024, 17:55

Detaljnije >>

DVE SAOBRAĆAJKE NA GOTOVO ISTOM MESTU! Dogodio se još jedan SUDAR na autoputu Beograd-Niš na samo 20 METARA od prethodnog (FOTO)

DVE SAOBRAĆAJKE NA GOTOVO ISTOM MESTU! Dogodio se još jedan SUDAR na autoputu Beograd-Niš na samo 20 METARA od prethodnog (FOTO)

Još uvek nije poznat uzrok. Još jedna saobraćajna nesreća dogodila se večeras na Begaljičkom brdu, na autoputu Beograd-Niš, u smeru ka Beogradu.. Nezgoda se dogodila na samo 20 metara od udesa koji se na isto mestu dogodio danas u 17 časova.. Kako se može videti na fotografijama, u udesu se učestvovala dva putnička vozila, a na jednom autu vidno je oštećen zadnji deo.

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 20:46

Detaljnije >>

DVA SUDARA NA RAZMAKU OD 20 METARA Još jedna saobraćajna nesreća na Begaljičkom brdu (VIDEO)

Još jedna saobraćajna nesreća dogodila se večeras na Begaljičkom brdu, na autoputu Beograd-Niš, u smeru ka Beogradu.

Izvor: Blic, 10.Mar.2024

Detaljnije >>

"PUKLA MI JE DIJAFRAGMA, MENI NEMA SPASA" Lekar Ivan stao je da pomogne ljudima na autoputu, a onda ga je pokosio auto: Nakon sahrane na grobu je bio venac sa neobičnom zastavom

Više od decenije, tačnije 13 godina je prošlo od kada je jedne maglovite večeri na auto-putu Beograd-Niš poginuo mladi Ivan Smajević, lekar, koji je zbog ljubavi prema poslu i nastradao.

Izvor: Blic, 09.Mar.2024, 14:51

Detaljnije >>

Četvoro povređeno u udesu kod motela "Nais" na autoputu Niš-Beograd, među njima i tinejdžer

Četiri osobe, među kojima je i mladić star 16 godina, povređene su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila noćas oko 23.40 časova na autoputu Niš-Beograd, kod motela "Nais".

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2024, 10:23

Detaljnije >>

Raspisan tender za izgradnju petlje za Vranjsku Banju

VRANJE. Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku za radove na autoputu A1 (E-75) Beograd – Niš – granica sa Severnom Makedonijom, a procenjena vrednost tendera je oko 1,5 milijardi dinara bez PDV-a. Radi se o deonici autoputa Vladičin Han – Donji Neradovac, odnosno izgradnji petlje Vranjska Banja. Planirana petlja Vranjska Banja, kako se pojašnjava, u funkciji je veze Vranjske Banje, sada od nacionalnog, a u perspektivi i međunarodnog turističkog značaja,...

Izvor: JUGpress.com, 03.Jan.2024, 21:56

Detaljnije >>

Raspisan tender za izgradnju petlje za Vranjsku Banju

Raspisan tender za izgradnju petlje za Vranjsku Banju

Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku za radove na autoputu A1 (E-75) Beograd - Niš - granica sa Severnom Makedonijom. Konkretnije, reč je o deonici autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac, odnosno izgradnji petlje Vranjska Banja. Procenjena vrednost tendera je oko 1,5 milijardi dinara bez PDV-a. Ponuđač je u obavezi da izradi...

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jan.2024

Detaljnije >>