Žedni opasni koliko i pijani

Izvor: Autoportal.rs, 30.Jul.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žedni opasni koliko i pijani

Statistika jasno kaže da je glavni uzrok nesreća u saobraćaju vožnja u alkoholisanjom stanju. Na drugom mestu je prebrza vožnja što i ne čudi ali nova istarživanja pokazuju da postoji još jedna, skrivena, još veća opasnost.

Univerzitet iz Velike Britanije stavio je na test vozače koji su dehidrirali, tj. nisu unosili dovoljno tečnosti u organizam. Oni su u simulatoru prošli kroz iste situacije u saobraćaju kao i vozači koji su redovno i u potrebnim količinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << pili vode. Rezultati su veoma zabrinjavajući.

Vozači koji su uneli normalne količine tečnosti u svoj organizam napravili su 47 saobraćajnih nezgoda dok su vozači koji su dehidrirali, prilikom istog broja simulacija, napravili čak 101 saobraćajnu nezgodu. Najviše nezgoda je došlo kao rezultat zakasnelih reakcija vozača.

Dehidrirani vozači sporije reaguju na pedalu kočnice, tj. sporije koče, kasnije kreću u manevar izbegavanja prepreka na putu a i teže se koncentrišu na saobraćajne znake i vozila oko sebe.

Za sada nije bilo zvanične sudije ali slična situacija je i sa vozačima koji gladni sedaju za volan. I kod njih je primetna usporenost u reagovanju i pad pažnje i koncentracije. Naravno, i dalje je najopasniji alkohol ali za volanom treba piti, vodu naravno.

Nastavak na Autoportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.