Zablude zaljubljenika u automobile

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zablude zaljubljenika u automobile

Zaljubljenici u automobile nikad ne žele da priznaju da njihov ljubimac troši previše, da je registracije preskupa, da nije udoban za čitavu porodicu, da su troškovi održavanja preveliki i da je nepregledan za vožnju. Evo još par stvari u koje su ubjedili sebe.

Ubrzanje od 0 do 100 je mjerilo snage automobila. Svako bi volio da njegov automobil bude najbrži prilikom starta pa makar to bilo i za 0,01 sekundu. Da li su stotinke bitne? Naravno da ne, pogotov ne konkreno na >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << putu jer na ubrzanje utiče previše faktora da bi se ono moglo odrediti precizno u realnim uslovima vožnje.

Istina je da su prije dosta godina ovi sistemi znali da se mješaju previše u rad vozača ali danas su dovedeni gotovo do savršenstva i nijedan vozač ne može svojim reakcijama nadomjestiti ono što sistem kontrole stabilnosti pruža.

Broj konja nekog automobila može vam dati okvirnu predstavu o njegovim performansama, pre svega po pitanju ubrzanja i maksimalne brzine, ali odnos snage i težine je daleko bitniji. Automobil sa 212 konja snage koji teži 400 kilograma, kao što je Hondin koncept "Project 2&4", ima isti odnos snaga/težina kao i Bugatti "Veyron". Mislite o tome.

Promjene su loše

Izuzev polja informatike i tehnike automobilska industrija je među delatnostima u kojima su inovacije najčešće.

Naravo, za one kojima benzin teče venama nema boljeg automobila od BMW-a sa sredine 90-ih, ali istina je da su danas automobili zahvaljujući inovacijama brži, sigurniji, manje troše i zabavnije ih je voziti.

(autoportal.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.