(VIDEO) NAJLEPŠE PESME EX JUGOSLAVIJE: Evo šta kažu žene koje su bile inspiracija za njih

Izvor: Kurir, 12.Feb.2016, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) NAJLEPŠE PESME EX JUGOSLAVIJE: Evo šta kažu žene koje su bile inspiracija za njih

Neke od najlepših pesama bivše Juge nastale su zahvaljujući ženama koje su osvajale srca mladih muzičara.

Iako je nekoliko puta do sada iznosila u javnost priču o "putovanju na fakultet", Selma Borić iz kultne pesme Bijelog Dugmeta nikad do sada nije otkrila u kakvom je tačno odnosu bila s pokojnim Vladom Dijakom, koji joj je krajem 40-tih napisao pesmu "Selma".

"On se tek bio vratio s Golog otoka i zaljubio se u mene, na jednom aeromitingu u Butmiru. Čekala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sam neki veliki, konkretan potez, ali nikada ništa nismo uspeli dogovoriti.

Nije bio u dobroj poziciji tada, shvatam ga. Jednom prilikom su čak novine pisale o njegovom dolasku u Zagreb, zbog mene, ali se on u Zagrebu nikad nije zadržao. Nije imao ni novca ni posla", otkrila je Selma Borić za Totalni FM Split.

Pored nje, žena kojoj je napisana najlepše pesme bivše države, je i "devojka iz Hrvaca", Snežana Banović, koja je po prvi put otkriti crtice iz života s Džonijem Štulićem.

"Oko džonija je bilo ludilo. Žene su mu se doslovno bacale pod noge i često ostavljale ljubavne poruke ispred vrata stana u Slovenskoj ulici u Zagrebu, u kojem smo živeli.

Odlično se sećam kako su nastajale te pesme; jedno jutro, oko pet sati ujutro, ustala sam iz kreveta i čula je na gitari", započinje Snežana Banović, a otkrila je istoriju nastanka i drugih Azrinih ultimativnih hitova.

"Pope je živio samo za pisanje. Bez pisanja nije mogao funkcionisati. 'Tonku' sam prvi put čula preko telefona, u tri ujutru", o pesmi sa svojim imenom kaže Tonka Čović Popadić, kojoj je Momčilo Popadić napisao "Tonku", koju je otpevao Rajko Dujmić, prenosi slobodna dalmacija.



Razlog nastanka nekih od najljepših balada s ovog područja su ove muze kojima treba da budemo zahvalni što postoje.

Autor: EPK,Foto: Printscreen

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.