Radari će otkrivati da li pišete poruke dok vozite

Izvor: B92, 22.Sep.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radari će otkrivati da li pišete poruke dok vozite

Američka policija uskoro bi mogla da dobije uređaj koji će registrovati da li tokom vožnje pišete poruke na vašem telefonu i time ugrožavate bezbednost saobraćaja.

Kompanija ComSonics iz Virdžinije razvija uređaj nalik "pištolju" za merenje brzine vozila koji će pomoći policiji da otkrije vozače dok pišu poruke na telefonu. Ovaj uređaj funkcioniše tako što detektuje radio talase određene frekvencije kada se uperi u automobil koji nailazi.

Uređaj će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti tako podešen da otkriva samo onu frekvenciju koja označava da vozač šalje poruku sa mobilnog, dok će zanemariti ostale frekvencije koje se koriste za obavljanje "hands-free" telefonskih razgovora, ili razmenu drugih podataka.

Za one koji su zabrinuti za eventualno kršenje privatnosti vozača, ComSonics tvrdi da naprava nije u stanju da dešifruje sadržaj tekstualne poruke.

U toj kompaniji kažu da je njihov uređaj još uvek u fazi prototipa, ali da je gotovo spreman za serijsku proizvodnju u SAD.

Pre toga, potrebno je da se donese odgovarajuća zakonska regulativa, ali i da organi reda u toj državi prihvate da ga koriste.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radari će otkrivati da li pišete poruke dok vozite

Izvor: BKTV News, 22.Sep.2014

Američka policija uskoro bi mogla da dobije uređaj koji će registrovati da li tokom vožnje pišete poruke na vašem telefonu i time ugrožavate bezbednost saobraćaja.. . Kompanija ComSonics iz Virdžinije razvija uređaj nalik „pištolju“ za merenje brzine vozila koji će pomoći policiji da...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.