PREVARA SA OSIGURANJEM: Za pljačku Novosađana nikom ništa

Izvor: Kurir, 07.Okt.2015, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVARA SA OSIGURANJEM: Za pljačku Novosađana nikom ništa

Ni gradonačelnik Miloš Vučević ni direktor „Informatike“ Dejan Čelar ne osećaju za shodno da isprave nepravdu nanetu svojim sugrađanima.

Novi Sad - Žitelji Novog Sada godinama na računima „Informatike“, među stavkama koje su obavezne za plaćanje, dobijaju stavku „osiguranje imovine“ iako ih niko nije pitao da li žele da se na ovaj način osiguraju. To se dešava uprkos upozorenju poverenika, ombudsmana i državnog revizora da novosadska firma na ovaj način >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << krši zakon.

Beograđani spaseni

Zbog sličnog poteza u Beogradu, da se neobavezno osiguranje od 200 dinara bez saglasnosti građana ubaci među obavezne stavke koje građani plaćaju svakog meseca, gradske vlasti su pozvale direktora „Infostana“ da podnese ostavku. Veselin Marković je to uradio, a Dejan Čelar, direktor „Informatike“, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, još se ne oglašavaju.

U januaru 2013. godine veliki broj Novosađana opsedao je šaltere JKP „Informatika“ sa namerom da otkažu plaćanje osiguranja, koje je na decembarskom računu iz 2012. godine uračunato u ukupnu sumu. Građani su bili ogorčeni i besni jer je ova stavka do tada iskazivala odvojeno i mogla se platiti dobrovoljno ili, jednostavno, precrtati.

Promenjena je tada takođe i osiguravajuća kuća, pa je umesto dotadašnjih „Dunava“ i DDOR opredeljen zajednički paket kompanija „Delta đenerali“ i „Sogaz“, koji u proseku koštao oko 300 dinara mesečno.

Dušan Knežević, student iz Novog Sada, kaže za Kurir da ga niko nije pitao da li želi da plaća osiguranje.

Niko nas nije pitao

- Ranije je to bilo kao opciono, pod stavkom „ukupno sa ponudom“, i to sam odbio da platim, ali sad su prebacili u redovnu naplatu, kao i sve ostalo. Ne znam kada se to desilo, pošteno da vam kažem, nisam na to dosad obraćao pažnju - kaže on.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da je još 2011. uputio javno upozorenje svim javnim komunalnim preduzećima jer nisu marketinške agencije sa zadatkom da profitiraju zahvaljujući činjenici da raspolažu velikim bazama podataka građana.

Upozoravao i revizor

Državna revizorska institucija (DRI) krajem decembra 2014. saopštila je da je ova gradska firma sklopila više ugovora sa osiguravajućim kućama u kojima se javlja kao ugovarač osiguranja, dok su osiguranici korisnici objedinjene naplate, za šta nema dozvolu po Zakonu o osiguranju. Takođe, firma krši i Zakon o javnim preduzećima.

„Informatika“

NIJE BILO OBAVEZNO

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, nije odgovorio na pitanja Kurira, a u „Informatici“ kažu da se osiguranje plaća preko računa više od 20 godina.

- Ko je želeo, mogao je osiguranje da uplaćuje preko našeg računa, a ko to nije želeo, nema tu stavku na računu - dodaju u ovom preduzeću.

„Infostan“

NEHOTIČNI PROPUST

U „Infostanu“ su juče, nakon skandala sa računima, slučaj objasnili kao „nehotičnu grešku“.

- U najboljoj nameri da korisnicima usluga „Infostana“ ponudimo još jednu uslugu dobrovoljnog osiguranja domaćinstva i stvari u njemu po ceni od 200 dinara nehotice je napravljen propust - objašnjavaju u „Infostanu“.

- Svim korisnicima koji nisu do sada osigurali domaćinstvo i kojima je uz septembarski račun „Infostana“ dostavljena ponuda osiguranja uplatnice objedinjene naplate će biti ponovo odštampane i distribuirane, bez stavke „osiguranje domaćinstva“ - navode u „Infostanu“.

Autor: Vladimir Spasić,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.