Otkrivena Isusova kuća u Nazaretu!

Izvor: Kurir, 04.Mar.2015, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena Isusova kuća u Nazaretu!

Naučnici veruju da su pronašli ostatke doma u kome je Hrist odrastao uz Mariju i Josifa

JERUSALIM - Tim britanskih arheologa otkrio je ostatke doma Isusa Hrista u Nazaretu, a do neverovatnog otkrića došli su prateći putopis „De Locis Sanctis“ franačkog biskupa Arkulfa.

Biskup je opisao da se kuća u kojoj su živeli Josif, Marija i Isus nalazila između dve grobnice i ispod crkve, kaže profesor Ken Dark, stručnjak za hrišćansku arheologiju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ostaci

Ostaci Isusovog doma su tokom Vizantijskog carstva priključeni crkvi kao jedno od svetih mesta. Ipak, kasnije su i crkva i dom nestali s lica zemlje, a prvi pokušaji da ovaj dom bude nađen učinjeni su još 1880.

Dark i njegov tim tragali su za ovim ruševinama u Nazaretu od 2006. godine i uspeli su da pronađu zidove, ali i razbijene činije, vreteno i predmete od krečnjaka. Otkriveni su i stepenice, nekoliko soba, očuvana vrata i deo poda.

- Prema opisima biskupa Arkulfa, kuća je bila u blizini Crkve Blagovesti, a spominjala se još jedna crkva. Crkva Blagovesti je preko puta nalazišta, a Isusov dom je otkriven ispod manastira Sestara Nazareta - rekao je prof. Dark.

Važna mesta

On je dodao da su kuća i grobnice ukrašene mozaicima, što dokazuje da je reč o važnim mestima.

- Da li je ovo kuća u kojoj je Isus odrastao? Prema arheološkim otkrićima to još nije moguće reći. S druge strane, nema dobrog arheološkog razloga da odbacimo mogućnost identifikacije na osnovu opisa - tvrdi prof. Dark.

Pronađeno

- činije za kuvanje

- okruglo vreteno

- više predmeta od krečnjaka

- nekoliko soba

- stepenice

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.