Najbolji od najboljih automobila idu na aukciju (FOTO, VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji od najboljih automobila idu na aukciju (FOTO, VIDEO)

Početkom mjeseca aukcijska kuća Bonhams organizira aukciju na kojoj su ponuđeni atraktivni modeli iz istorije automobilizma.

Jedna od najstarijih i najvećih aukcijskih kuća na jednom je mjestu okupila tridesetak prelijepih automobila među kojima je i najslavniji Aston Martin kojeg je agent Džames Bond ikad vozio, model DB5. Mi smo izabrali one najzanimljivije. Krenimo redom.

Ferrari 250 GT II (1962)

Proizvedeno je svega 200 primjekara ovog prelijepog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kabrioleta i pripadnika serije 250, modela koji će ostati upamćen kao prvi pravi Ferrari. Visoku cijenu od oko 1,6 milion evra opravdava podatak kako je V12 motor u potpunosti obnovljen, a i automobil je u više no solidnom stanju

Aston Martin DB5 (1964)

Automobil je bio u vlasništvu Roba Volkera, legende Formule 1 i nasljednika Džoni Volker carstva. Osnivač najuspješnijeg privatnog tima u istoriji F1 takmičenja, Rob Walker Racing Team, imao je vozni park iz snova u kojem je DB5 uvijek imao posebno mjesto.

Legendarni model pokreće 4.0 V8 motor snažan oko 300 KS. Dotični model je od prvog dana bio u vlasništvu Roba Walkera, do danas je nakupio oko 140.000 km, a kako zadnjih godina nije korišten dobro bi mu došla restauracija. Cijena je oko 600.000 evra.

Frazer Nash-BMW 328 Roadster (1938)

Jedan od najnaprednijih sportskih automobila svojeg doba proizveden je u svega 426 primjeraka, a dotični je bio u vlasništvu Bili Kotona. Cijena je oko 800.000 evra

Mercedes 300 SL Gullwing (1955)

Posebno atraktivan oldtimer redovno je najskuplji automobil na aukcijama. Ova nije izuzetak – izvješena je cijena od oko 1,6 miliona evra.

Aston Martin Lagonda 7.0 (1974)

Proizvedeno je svega 8 primjeraka prestižne Astonove limuzine iz doba kada je dizajn bio podložan američkim trendovima. Prva Lagonda u novijoj istoriji nije se previše iskazala, a nije joj ni pogodovalo što je stigla u vrijeme naftne krize kada je interes za skupim limuzinama jenjavao.

Lagonda 4½-Litre LG45 Rapide Tourer (1937)

U vlasništvu jedne porodice otkad je izašao iz tvornice, ovaj automobil je u izvrsnom stanju i nakon gotovo sedam dekada. Proizvedeno je svega 25 primjeraka, a cijena je oko 850.000 evra.

Legendarnog trkača vlasnik Barslej Dod je toliko obožavao da ga se nije htio odreći u svakodnevnom korištenju. Čak mu je i novi Mercedes SL bio prespor u odnosu na Lagondu, pa je uzeo SL 55AMG. A bilo mu je 90 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.