Na makedonsku Vladu pucano iz ručnog bacača iz Hrvatske?

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na makedonsku Vladu pucano iz ručnog bacača iz Hrvatske?

SKOPLJE - Na zgradu makedonske Vlade je, najverovatnije, pucano iz ručnog bacača granata "RBG-6" hrvatske proizvodnje, piše skopski "Dnevnik", pozivajući se na eksperte.

Riječ je o modernizovanoj verziji južnoafričkog bacača, koji je korišćen u ratovima bivše Jugoslavije, kao i u napadu na zgradu makedonske Vlade 2007. godine.

Makedonski MUP potvrdio je da je završen dio balističkog vještačenja projektila, te da je preostali materijal uzet za vještačenje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nije objelodanio detalje istrage.

Rezultati su predati tužilaštvu, ali se zbog istrage ne navodi da li je utvrđen kalibar oružja i njegov tip.

Iz policije kažu da se istraga odvija u više pravaca i da je razgovarano sa više osoba.

Prema riječima stručnjaka, na fotografijama se može vidjeti da je riječ o bacaču kalibra 40 milimetara.

Na crnom tržištu u Makedoniji najdostupnije su dvije vrste ručnih raketnih bacača, hrvatski "RBG-6" i poznata M80 "zolja" jugoslovenske proizvodnje, koja se proizvodi i u Makedoniji.

Iako je dostupno, takvo oružje mogu da nabave kriminalne grupe, ali ne i pojedinci.

Pretpostavlja se da su napadači bili u vozilu i da su ispalili dvije granate sa lokacije u blizini tvrđave Kale, piše list.

Veća je vjerovatnoća da je korišćen "RBG-6". "Zolja" je za jednokratnu upotrebu, zbog čega je manja vjerovatnoća da su bila dva napadača sa istim oružjem i da su isto toliko lica koristila dvije "zolje", piše "Dnevnik".

Na zgradu Vlade Makedonije u utorak, 28. oktobra, uveče ispaljena su dva projektila, od kojih je jedan završio na istočnoj strani zgrade, a drugi na krovu Vlade. U napadu nije bilo povrijeđenih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.