NEPRAVDA: Vlada ne zarezuje sirotinju

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016, 06:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPRAVDA: Vlada ne zarezuje sirotinju

Država bez sluha za zahteve 20.000 porodica koje traže povoljnu konverziju kredita, a isto dopušteno klijentima propale banke.

BEOGRAD - To što je država omogućila pojedinim građanima da stambene kredite uzete od državne Privredne banke Beograd konvertuju iz švajcaraca u evro, a isto to ne dozvoljava članovima 20.000 porodica koji imaju takve kredite kod poslovnih banaka, predstavlja diskriminaciju i okretanje leđa osiromašenim građanima, ocenjuju sagovornici Kurira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Naime, dokumentacija do koje je naš list došao pokazuje da je državna Agencija za osiguranje depozita odlučila da svim klijentima PBB u stečaju omogući da se razduže po povoljnijim uslovima, odnosno da konvertuju kredite iz švajcaraca u evro, ali prema paritetu na dan uzimanja. Slična rešenja primenjena su u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i drugim državama, a iako ih mesecima zahtevaju i svi ostali dužnici u Srbiji, izričit stav ministra finansija i guvernera Narodne banke Srbije je da bi to bilo nezakonito i neustavno kad bi se primenilo na poslovne banke.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da odluka da se klijentima PBB odobri povoljna konverzija kredita stavlja u nejednak položaj građane koji su se zaduživali kod drugih banaka.

- To dužnike koji su se zadužili kod te propale banke stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge kod privatnih banaka, čiji su krediti ostali u zatečenom stanju. Reč je povlastici koju su dobili klijenti jedne banke, a ostali nisu, pa su na taj način diskriminisani - kaže Madžar.

- Činjenica da je tako nešto odobrila državna Agencija potvrđuje da su takva rešenja moguća, i treba ih primeniti kao univerzalni pristup. Mi se nadamo da će Vladi Srbije građani biti daleko važniji od privatnih banaka i da će i prema njima pokazati odlučan stav, kao što su pokazali u slučaju Privredne banke. Ako država ne donese zakon o konverziji kredita iz švajcaraca u evro za sve građane, to će biti diskriminacija građana, a Vlada bi pokazala slabost pred stranim bankama - kaže Cerović.

Agenciji za osiguranje depozita

ODLUKU DONELI POVERIOCI

U Agenciji za osiguranje depozita kažu da je odluku o uslovima konverzije doneo 24. aprila 2015. Odbor poverilaca Privredne banke, u čijem sastavu nije Republika Srbija. Vrednost tih potraživanja je 930.000 franaka i reč je o visokorizičnim kreditima na rok od 20 godina.

- Otplata duga konverzijom kredita u evre zapravo je način naplate potraživanja uz otpust duga. Do danas je zaključen jedan sporazum o izmirenju duga na taj način - ističu u AOD.

ČINJENICE

Primer prosečnog kredita u CHF za stan od 45 m2

Iznos kredita: 54.000 evra

Otplaćeno za 7 godina: 47.000 evra

Sadašnji dug: 66.000 evra

Prva rata 27.500 dinara

Sadašnja rata 67.000 dinara

*Iznosi izraženi u evrima radi lakšeg razumevanja

Centralna banka

VOLJA STEČAJNOG UPRAVNIKA

U NBS kažu da je rukovodstvo Agencije za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik PBB, slobodnom voljom donelo odluku u vezi sa stambenim kreditima u chf.

- Cilj ove aktivnosti bilo je unovčenje imovine stečajnog dužnika radi najpovoljnijeg namirenja stečajnih poverilaca i predstavlja dogovor između zastupnika PBB u stečaju i lica kojima je PBB odobrila stambene kredite indeksirane u CHF - kažu u NBS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.