NE SVIĐA IM SE ŽICA NA GRANICI: Hrvatska uputila treću diplomatsku notu Sloveniji za 15 dana

Izvor: Kurir, 26.Nov.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE SVIĐA IM SE ŽICA NA GRANICI: Hrvatska uputila treću diplomatsku notu Sloveniji za 15 dana

LJUBLJANA - Hrvatska je uputila treću diplomatsku notu Sloveniji u poslednjih 15 dana zbog postavljanja žice na granici.

U najnovijoj noti uručenoj diplomatskom predstavniku Slovenije u Zagrebu Marku Rakovcu Hrvatska zamera Sloveniji zbog protivpravnog prelaza na tačkama na graničnim prelazima Središče i Godeninci, "koje stanovnici hrvatskog pograničnog prelaza koriste kao legitiman prelaz državne granice".

U saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << navodi se da je Slovenija prekršila bilateralni Sprazum o malograničnom saobraćaju i saradnji od 1977.godine, koji određuje posebne tačke za prelaz granice stanovnika tog područja s čime je stavila pod znak pitanja postojanje tog sporazuma.

Hrvatska zahteva sklanjanje žice i u razgovoru sa diplomatom Slovenije naglasila je da se u ponašanju Slovenije vide dvojna merila, jer je Slovenija zatvorila dve prelazne tačke, koje koriste državljani Hrvatske dok su prelazne tačke koje koriste slovenački i hrvatski državljani otvorene.

Zagreb zahteva da se u skladu sa bilateralnim sporazumom obezbede jednaki uslovi za sve stanovnike bez obzira na državljanstvo. Slovenačko ministarstvo još nije odgovorilo na notu.

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Hrvatska zbog žice na granici uputila treću diplomatsku notu Sloveniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2015

Hrvatska je uputila treću diplomatsku notu Sloveniji u poslednjih 15 dana zbog postavljanja žice na granici...U najnovijoj noti uručenoj diplomatskom predstavniku Slovenije u Zagrebu Marku Rakovcu Hrvatska zamera Sloveniji zbog protivpravnog prelaza na tačkama na graničnim prelazima Središče i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.