Izum koji je unapredio vožnju: 90 godina servo kočnica

Izvor: B92, 11.Avg.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izum koji je unapredio vožnju: 90 godina servo kočnica

Bez ikakve sumnje, kočioni sistem je prvi i najbitniji deo bezbednosnih komponenti vozila, ali pre jednog veka automobilske kočnice su sa mukom uspevale da isprate performanse motora i težinu vozila iz tog vremena.

Tragajući za boljim rešenjem, kompanija Bosch predstavila je 1927. pneumatsku servo kočnicu koja je značajno poboljšala bezbednost na putevima. Zahvaljujući ovom izumu, zaustavni put savremenih komercijalnih vozila smanjen je za trećinu.

Godinu dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije, Bosch predstavlja još jednu podršku kočnicama, kompaktan sistem asistencije kočenja za putničke automobile.

Nakon toga, 1936. godine, uslediće i osnova modernog antiblok sistema kočnica, koju su razvili inženjeri Boscha, da bi zatim ta kompanija prijavila patent za "mehanizam protiv blokiranja točkova motornog vozila".

Međutim, tek je 1978. moćna digitalna tehnologija omogućila serijsku proizvodnju ABS (antiblok) sistem kočenja.

U narednom periodu, inovacije kompanije Bosch, kao što su ABS, kontrola proklizavanja TCS lansirana 1986. koja je bila zasnovana na ABS sistemu, i elektronski program stabilnosti ESP lansiran 1995. godine, postali su neke od najbitnijih komponenti za bezbednost u vožnji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

12.08.2017 ::: 90 godina Bosch kočnica

Izvor: AutoMagazin, 12.Avg.2017, 12:48

Bez ikakve sumnje, kočnice su prvi i najbitniji deo bezbednosnih komponenti vozila. U 1920-im godinama automobilske kočnice su jedva uspevale da budu u skladu sa performansama motora i težinom vozila tog vremena..

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.