HDZ 1990 predstavio svoj ekonomski program

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ 1990 predstavio svoj ekonomski program

MOSTAR - Predstojeće izbore mi u HDZ-u 1990 doživljavamo kao referendum na kojem će građani birati između evropske BiH i statusa kvo, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž.

- Status kvo predstavlja ostanak u ovom živom blatu, daljnju nezaposlenost, gubljenje radnih mjesta, smanjenja plaća i mirovina, povećanje nestabilnosti i nastavak iseljavanja - kazao je Raguž na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj su predstavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vizualni identitet, stranačka himna i ekonomski program HDZ-a 1990.

Raguž je dodao kako će provedba ekonomskog program HDZ-a 1990 biti prioritet svih članova te stranke u periodu nakon izbora.

Kandidat HDZ-a 1990 za Parlamentarnu skupštinu BiH Srećko Boras predstavio je novinarima najvažnije crte spomenutoga programa koji, među ostalim, predviđa rasterećenje ekonomije kroz smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta, uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost (5 posto za hranu, lijekove, školski pribor, 19 posto za svu ostalu robu), pokretanje javnih radova, smanjenje neproduktivnog zaduživanja države, povećanje penzija za 20 posto te izgradnju moderne željezničke i cestovne mreže.

- Moramo biti svjesni da mi u ovoj zemlji uopće nemamo transportnu strategiju. To će biti prioritet svih naših zastupnika na svim razinama vlasti. Ta strategija je preduvjet da bismo se mogli obratiti europskim fondovima za dobivanje financijskih sredstava za njenu provedbu - dodao je Boras.

Robert Hrgić, nositelj liste HDZ-a 1990 za Parlamentarnu skupštinu BiH, izborna jedinica 3 (Sarajevska i Bosansko-podrinjska županija), kazao je kako je, po njegovom mišljenju, ekonomija pitanje broj jedan u Bosni i Hercegovini.

- Ekonomija uvjetuje opstanak Hrvata u Sarajevu, Srednjoj Bosni, a na kraju krajeva i u Hercegovini, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo. Sav fokus treba biti na tome i kroz ekonomski oporavak mogu se ostvarivati i sva ostala prava - kazao je Hrgić.

Po njegovim riječima, trenutno ekonomsko stanje BiH je alarmantno.

- Stopa nezaposlenosti u SAD-u za vrijeme velike depresije iznosila je 25 posto. Trenutna nezaposlenost u BiH je 28 posto, a nitko ne diže nikakav alarm, nitko ne diže nikakvu uzbunu, i to čak zovu recesijom, a ne depresijom. Ekonomski kolaps može se matematički dokazati. Uz ovu vlast, ovu stopu rasta GDP-a i ovu dinamiku zaduživanja mi u sljedeće četiri godine nećemo izbjeći bankrot - upozorio je Hrgić.

Martin Raguž kazao je kako je vrijeme za reforme i promjene koje će izvući BiH iz slijepe ulice u koju je zapala.

- Ovo je zemlja svih nas u BiH, svakog čovjeka, svakog naroda. Vrijeme je za unutarnji konsenzus. Kad su ga druge zemlje sličnog sadržaja i karaktera postigle postale su najprosperitetnije države u svijetu, poput Švajcarske. Vrijeme ja za takav dogovor unutar BiH - istaknuo je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Na pitanje novinara koliko glasova i osvojenih mandata očekuje, Raguž je kazao kako ne želi špekulisati brojkama, dodavši kako su poruke koje šalje HDZ 1990 izuzetno dobro prihvaćene u javnost te da će mnogi biti iznenađeni, neki pozitivno, neki negativno, izbornim rezultatom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raguž: Vrijeme za reforme

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2014

MOSTAR - Kandidat HDZ 1990 za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž ocijenio je da je vrijeme za reforme i promjene koje će izvući BiH iz "slijepe ulice"..."Vrijeme je za unutrašnji konsenzus. Kad su ga druge zemlje sličnog sadržaja i karaktera postigle, postale su najprosperitetnije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.