Guskova: Srpska valjano odbranila istinu o Velikom ratu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2014, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guskova: Srpska valjano odbranila istinu o Velikom ratu

BEOGRAD - Ruski istoričar i senator Republike Srpske Jelena Guskova izjavila je Srni da je ova godina bila suštinski važna za odbranu istine o uzrocima, povodu i karakteru Prvog svjetskog rata i naglasila da joj se sviđa kako je Republika Srpska odgovorila tom zadatku.

Guskova je naglasila da je te davne 1914. godine sve krenulo iz BiH i da je tada sva krivica pala na Srbiju i Srbe iz BiH i da je bilo suštinski važno argumentovano odbaciti optužbe koje su u proteklom periodu glasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izricali brojni zapadni autori.

"Ova godina je bila jako naporna za Srpsku. Nekoliko naučnih skupova, nekoliko akcija i velikih događaja je upriličeno. I ja kao senator kažem, nećemo mi dati zaboravu događaje i obavezno ćemo o toj istini iz BiH sa početka 20. vijeka pričati", rekla je Guskova, koja je danas imala ulogu moderatora na okruglom stolu o Prvom svjetskom ratu u Ruskom domu u Beogradu.

Guskova je ocijenila da je očigledno da se pokušaji revizije istorije neće zaustaviti na Prvom svjetskom ratu i sukobima prije njega, već da je cilj zapadnih centara moći da revidiraju činjenice u vezi sa početkom Drugog svjetskog rata i da kao krivca proglase tadašnji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republike.

"Trude se da predstave Srbiju kao uzročnika Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, a da Rusiji nametnu krivicu za početak Drugog svjetskog rata. Srpski nacionalizam i ruski šovinizam treba predstaviti kao krivce za te sukobe, a ulogu Njemačke minimilizovati", upozorila je Guskova.

Istoričar Mile Bjelajac ocijenio je da, ukoliko se prihvati metod revizije istorije Prvog svjetskog rata koji nameće Zapad, onda će to biti uvod u reviziju istorije Drugog svjetskog rata.

On je naglasio da istoričari iz različitih centara moći sklanjaju naučne i istorijske dokaze u stranu i kao istinu plasiraju ono što im odgovara, dakle, kako je rekao, služe se istim metodama i propagandom kao što je to rađeno prije jula 1914. godine kada je buknuo sukob koji je zapalio svijet.

Direktor Ruskog doma Mihail Denisov naglasio je da je insistiranje na istini o Prvom svjetskom ratu od velike važnosti za savremenu Srbiju i Rusiju i dodao da zbog sutrašnjice "istorija ne smije trpjeti korekcije zluradih".

On je ukazao da je Rusija davne 1914. godine stala u odbranu Srbije, baš kao što danas srpske patriote podržavaju Rusiju u vezi sa krizom u Ukrajini.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.