General Motors: 500 miliona vozila od 1908.

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Motors: 500 miliona vozila od 1908.

Nešto više od jednog veka bilo je potrebno General Motorsu (GM) da proizvede pola milijarde vozila. Gigant iz Detroita tako je postao prvi proizvođač u svetu koji je napravio 500 miliona automobila.

To znači da je iz fabričkih pogona svih automobilskih marki koji posluju u okviru GM-a sa proizvodnih traka u proseku silazilo preko 4,6 miliona vozila godišnje.

General Motors je osnovan 1908, a već par godina kasnije kompanija je mogla da se pohvali da se u njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobilima voze poslednji kineski car, Pu Ji, a zatim i prvi predsednik najmnogoljudnije države na svetu, Sun Jat-Sen.

Do 1931. kompanija je već posedovala tri značajne svetske automobilske marke - britanski Vauxhall, australijski Holden i nemački Opel.

GM je tokom svoje istorije bio zaslužan za brojne inovacije u auto-industriji. Među njima su prvi V8 motor i automatski menjač, ali i prvi vazdušni jastuk koji je ugrađen u neki produkcijski automobil.

Prve standardizovane lutke za ispitivanje bezbednosti automobila prilikom sudara takođe su delo inženjera General Motorsa.

Kompanija je 2014. godinu završila iza Toyote i Volkswagena, kao treći svetski proizvođač automobila sa isporučenih 9,92 miliona vozila.

Kao i vek ranije, kada je GM isporučivao automobile za najviše kineske zvaničnike, Kina je ponovo u fokusu američkog giganta. Do rasta prodaje u poslednjih par decenija došlo je u velikoj meri zahvaljujući snažnom prodoru na kinesko tržište.

GM u toj zemlji ima dve sopstvene auto-kompanije, dok je saradnja ostvarena sa još 11 firmi, pa je Kina trenutno najveće svetsko tržište za General Motors.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dženeral Motors proizveo 500-milionito vozilo

Izvor: Blic, 05.Maj.2015

Dženeral Motors danas slavi izuzetno proizvodno dostignuće: od osnivanja kompanije 1908, više od 500 miliona vozila je isporučeno kupcima širom sveta – to je brojka sa kojom ne može da se pohvali nijedan drugi proizvođač automobila...Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa..Besplatno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.