Do juna jedinstvena baza podataka o saobraćajkama

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do juna jedinstvena baza podataka o saobraćajkama

Jedinstvena baza podataka o saobraćajnim nezgodama, koja će unaprediti upravljanje saobraćajem u Srbiji, biće uspostavljena do juna 2015, najavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Milan Božović.

"Posle uspostavljanja te baze bićemo u mogućnosti da se posvetimo praćenju promena u bezbednosti saobraćaja i da sagledamo rezultate određenih mera, kako bismo napravili osnov za upravljanje tim sistemom”, rekao je Božović.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao da bi konačnu verziju trebalo da imamo do kraja godine kako bi se, na primer, tačno znale lokacije opasnih mesta i deonica, kao i gde su "crne tačke" u saobraćaju.

"Već se primenjuju aktivnosti za prikupljanje podataka o nezgodama po kome bi ovlašćena lica na terenu, kada vrše uviđaje, trebalo da beleže i GPS koordinate svake nezgode", rekao je Božović.

On se osvrnuo i na aktuelne bezbednosne prilike u saobraćaju u našoj zemlji. Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćaju u dosadašnjem delu godine gotovo je jednak kao u istom periodu 2014, s tim što je u 2015. bilo više nastradalih u januaru.

"Od početka 2015. godine zabeleženo je oko 1.000 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na isti period prethodne, a broj povređenih je, takođe, smanjen za oko 500 osoba", naveo je Božović.

On je kazao da će u maju početi i nove kampanje za korišćenje sigurnosnih pojaseva i istakao da pojasevi smanjuju rizik od smrtnog stradanja za 50 odsto na prednjem sedištu i do 75 odsto na zadnjim sedištima, tako da njihovom upotrebom može da se sačuva puno života.

Agencija će nastaviti da unapređuje i bezbednost motociklista u saobraćaju, tako što će ih podsećati da moraju da imaju zaštitnu opremu, ali i organizovanjem treninga i kurseva na kojima će oni sami uticati jedni na druge u smislu promene svesti.

“Sve naše aktivnosti su u skladu sa Strategijom za bezbednost saobraćaj, koju je usvojilo vladino telo za koordinaciju”, dodao je Božović.

Prema istraživanjima u svetu, vožnja motociklom je 10 puta opasnija po pređenom kilometru od vožnje automobilom. U saobraćajnim nezgodama 2014. godine na mopedima i motociklima nastradalo je 49, a teže ili lakše je bilo povređeno 1.175 vozača i suvozača.

Analize pokazuju da u saobraćajnim nezgodama sa dvotočkašima često stradaju mladi, gotovo jedna četvrtina poginulih vozača i putnika na motociklima je starosti između 15 i 30 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.