BRITANIJA KOČI RAZVOJ: Automobilizam pred raskrsnicom

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2017, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANIJA KOČI RAZVOJ: Automobilizam pred raskrsnicom

Uh...

Električna infrastruktura Velike Britanije nije spremna za predviđenu upotrebu energije koju bi stvorila upotreba električnih automobila na putevima u narednih nekoliko decenija.

Naime, električna vozila se sve više proizvode i jeftinija su kako za kupovinu tako i za održavanje od običnih automobila, pa se sve više ljudi odlučuje upravo za takva vozila. Ali troškovi za osposobljavljanje infrastrukture da se prilagodi velikom broju elektičnih vozila bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili preveliki. Prema tome, kupci električnih automobila bi mogli da doprinesu krahu električne mreže Velike Britanije.

Zelena Alijansa je uporedila način na koji Velika Britanija upravlja potrošnjom elektične energije u odnosu na druge zemlje, i rezultati nisu baš dobri. Na primer, u gradiću od 6.800 stanovnika, od kojih 900 poseduje električne automobile, bi dolazilo do velikog disbalansa električne energije i slabljenja struje, što bi eventualno dovelo do oštećenja na elektranama i dalekovodima, što sa sobom nosi ogromne troškove za popravku. Norveška, koja je trenutno vodeća zemlja po broju električnih automobila na svetu, se i sama bori sa velikom potrošnjom električne energije.

Veliku Britaniju bi osposobljavanje električne mreže do 2050. godine koštalo oko 36 milijardi funti, sudeći po tom izveštaju. Zelena Alijansa apeluje na vladu Velike Britanije da unapred razmišlja o elektičnoj infrastrukturi kako bi smanjila pritisak na elektrilnu mrežu, i predlaže razvoj manjih elektrana koje bi smanjile opterećenje na glavnoj elektičnoj mreži.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.