25.04.2015 ::: FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

Izvor: AutoMagazin, 25.Apr.2015, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25.04.2015 ::: FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

Sistem za energetski menadžment koji je primenjen u kompaniji FCA Srbija, a kojim se prati kompletan tok energije u fabrici, odnosno tok energenata u procesu proizvodnje, analiziran je kao najbolji slučaj („best case“) primene Siemens-ovih tehnologija na ovom polju...

... na konferenciji „Energetska efikasnost“ u organizaciji kompanije FCA Srbija d.o.o. Kragujevac i Siemens d.o.o. Beograd.

Primenom ovog sistema u kompaniji FCA Srbija zabeležene su značajne uštede >> Pročitaj celu vest na sajtu AutoMagazin << energije i smanjenje emisije ugljen dioksida u ovoj kompaniji, koje su takođe prikazane na ovoj konferenciji.

Ovaj sistem razvijen je u saradnji Siemens i FCA Srbija sektora za upravljanje energijom i energetsku efikasnost, na bazi Siemens tehnologije, a prema specifičnim potrebama FCA Srbija energetskog sistema.

„Ovaj sistem je veoma značajan jer je jedinstven u celom regionu po svojoj složenosti i mogućnostima primene, a po prvi put je primenjen sistem za automatsko usklađivanje rada postrojenja za proizvodnju energenata i u potpunosti je usklađen sa stvarnim potrebama potrošača,“ rečeno je u kompaniji FCA Srbija.

reklama

Satnim izveštavanjem, sistem omogućava stalnu kontrolu potrošnje energenata i energetske efikasnosti kompanije. Ovakvim sistemom kompletno se prati tok energije na više nivoa, vrši se monitoring količine i kvaliteta proizvedenih energenata potrebnih za proces proizvodnje, njihova potrošnja za svaku proizvodnu celinu, kao i na nivou procesnih linija.

FCA Srbija i Siemens, kao društveno odgovorne kompanije posvećene unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, sagledaće mogućnost da i u saradnji sa Fakultetom Inženjerskih Nauka iz Kragujevca dodatno unaprede sistem za upravljanje energijom i razmotriti kako bi se primenom ovakvog sistema, kao što je u FCA Srbija, u drugim kompanijama, mogla smanjiti potrošnja energenata i povećala briga o zaštiti životne sredine u regionu.

Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat italijanske kompanije FIAT Group Automobiles (FGA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu FIAT poseduje 67, a Republika Srbija preostalih 33 odsto vlasništva. Nova fabrika FCA Srbija u Kragujevcu svečano je otvorena u aprilu 2012. godine i danas je to jedan od najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupe širom sveta.

Sa preko 3.000 zaposlenih, FCA Srbija danas predstavlja poželjnog poslodavca, društveno odgovornu kompaniju, aktivnog investitora u Srbiji i vodećeg srpskog izvoznika. U kragujevačku fabriku do sada je investirano preko 1,3 milijarde EUR, od čega 850 miliona EUR samo u nabavku najsavremenije opreme.

FCA Srbija je takođe generalni distributer i uvoznik poznatih automobilskih brendova FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth.

PR

Nastavak na AutoMagazin...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoMagazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoMagazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.