Promocija: Audi A4

Izvor: B92, 30.Nov.2015, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija: Audi A4

Novi Audi A4 je dobro osmišljen, sa odličnim motorima, visokim kvalitetom izrade i tradicionalnom pouzdanošću. Baš takav je i trebalo da bude, u godini kada se obeležava 50 godina od rođenja začetnika loze.

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Via Bački Breg, Mađarska, Slovenija, pa do Venecije, put je koji nas vodi na promociju i probnu vožnju Audija A4. Sve vam je onda jasno – bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to dan kada je "zapadna" (hrvatska) zavesa bila spuštena, a događaj nije mogao da čeka.

Predstavljanje devete generacije Audijeve "četvorke" sigurno je jedan od značajnijih automobilskih događaja ove jeseni.

Ne samo zbog toga što je taj nemački model nov, napredniji i stoga izvesno bolji, već i zbog ogromnog interesovanja javnosti podstaknuto tračevima o motorima nemačkog proizvođača...

U Veneciji je spremna flota ganz novih vozila spremnih za test.

Za dobrodošlicu, domaćin nas upoznaje sa lokalnim prevoznim sredstvo zvanim "motoskafi" – taksi čamcem koji nas u tihoj noći prevozi kroz Veliki kanal do hotela Meriot.

Nekoliko hiljada tih taksi čamaca, čija je snaga motora ograničena na maksimalnih 150 "konja", prevozi stanovnike Venecije i njihove goste koji dolaze sa svih strana sveta.

Oko devet sati uveče, naša mala lađa uplovila je na dok hotela smeštenog na ostrvu Izola dele Roze, nekada izdvojenog karantina za plućne bolesnike, sada sa romatičnim turističkim centrom odakle puca pogled na venecijanske crkve.

Kao da se ovde stapaju dve istorije – drevnog mletačkog grada i automobila koji je promenio nekoliko imena i sada je spreman za novi početak.

Priča o Audiju A4 stara je tačno pola veka. Te 1965. godine Auto Union je predstavio model "F103", koji je bio baziran na DKW-ovom "F102".

Značaj ovog automobila je veliki - sa njim je okončana era dvotaktnih motora.

Tada novi "F103" dobio je modifikovani četvorocilindrični, četvorotaktni motor od 72 konjske snage, i na tržištu se pojavio pod brendom Audi.

Za sedam godina postojanja proizveden je u više od 415 hiljada primeraka, od kojih su veliku većinu činile limuzine, dok je karavana proizvedeno tek nešto više od 27 hiljada.

A onda, u maju 1972. predstavljen je njegov naslednik slavog imena Audi 80, poznat i pod oznakom "B1".

Sa ovim automobilom stigla je i legendarna generacija benzinskih "EA827" motora, čije se savremene verzije koriste i danas. Benzinac zapremine 1.3 litra imao je 60 KS, dok je motor od 1.6 litara imao verzije sa 75 i 85 "konja".

Već naredne godine stiže sportska vertzija Audi 80 GT od 100 KS, a 1975. GTE sa 110 konjskih snaga i maksimanom brzinom od 180 km/h.

Senzacija nove decenije bio je Audi 80 B2 quattro. Pogon na sve točkove nije bio rezervisan samo za sportsku verziju sa turbo motorom od 200 "konja", već je bio ponuđen i u slabijim verzijama.

Sa narednom generacijom, "B trojkom", Audi je stigao do brojke od skoro 1,3 miliona proizvedenih Audija 80.

Treća generacija mogla se pohvaliti koeficijentom otpora vazduha od 0,29, a V8 quattro nizao je pobede na različitim takmičenjima u klasi putničkih automobila.

Revoluciju u efikasnosti Audi donosi poslednjom generacijom "osamdesetice" i 1.6 turbo dizel motorom koji je posle više od 40 hiljda pređenih kilometara imao prosečnu potrošnju od 3,78 litara.

U poslednjoj dekadi 20. veka Audi menja ime svojim modelima. Kada se pojavio A4, novembra 1994. godine, A6 i A8 su već bili lansirani.

Novo ime podrazumevalo je automobil sa standardnim ABS-om, vazdušnim jastucima, servo upravljačem, a motori su bivali sve snažniji.

Kruna u ponudi je svakako bio RS Avant, sportski karavan sa V6 bi-turbo motorom sa 380 KS.

Šesta generacija osvaja mnoga priznanja za dizajn, ali i nagradu za "Best pik" na EuroNCAP testu bezbednosti, i nagradu za automobil godine u srednjoj klasi. ESP postaje standardni deo opreme.

"B7" se drastično razlikovao od svojih predaka. Iza velike maske hladnjaka, što je bilo obeležje čitave Audijeve game, krio se TFSI motor – benzinski turbo sa direktnim ubrizgavanjem.

Potom i poslednja, koliko do juče aktuelna generacija ima pregršt bezbednosnih sistema, sistema za aktivnu bezbednost (upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, izbegavanje sudara) parking senzore, napredni multimedijalni sistem...

Naravno sportski karakter je ostao - RS 4 je dragulj sa V8 FSI motorom sa 450 konjskih snaga pri 8.250 o/min.

I, sada, tačno na 50. rođendan, Audi je lansirao devetu generaciju, čiji izdanci stoje izglancani i poželjni na parkingu venecijanskog aerodroma.

Uz kafu i sitne kolače (onako domaćinski), uvodna dobrodošlica sa najvažnijim detaljima o novom modelu.

Najpre brojke, suvoparne, alil važne: nova "četvorka", dobila je osavremenjenu platformu a karoserija je detaljno redefinisana.

Trend oštrih, agresivnih linija lima ne zaobilazi ni Audi, pa je odmah jasno da je silueta "opasnija", sa više izraženih ivica i upečatljivom maskom.

Auto je veći, istina ne značajno, ali dovoljno za korist koja treba da se pokaže na putu. U dužini je to plus 25, a u širini još 16 milimetara.

U kabini je pronađeno dodatnih 24 milimetara iznad glava putnika, a 11 millimetara više za njihova ramena. I sve to u automobilu lakšem i do 120 kilograma od prethodne verzije.

Kabina i instrumenti su takođe bili na rekonstrukciji.

Novi materijali, izmenjene boje, nova sedišta (sada devet kilograma lakša), mnoštvo opreme i tehnologije preuzete sa većih i skupljih modela fabrike, pokazuju rešenost da se konkurencija, poput Mercedesa C klase ili BMW Serije 3, stavi pred težak zadatak.

Unutra sve puca od uređenosti. Nemački precizno, ne i prenatrpano, sve je tamo gde očekujete. Na dobro se je lako naviknuti kaže stara izreka, pa ni kabina "četvorke" nije izuzetak.

Udobna sedišta, odlična izolovanost kabine, osećaj pod prstima, preglednost - za sav taj ambijent teško je naći primedbu. M

ožda je fiksni displej (12,3 inča, iz Audija TT) na vrhu središnjeg dela instrument table mogao da ima sistem za uvlačenje...

U ovom, kao i u drugim Audijevim automobilima, klasični instrumenti su zamenjeni "monitorom", koji pokazuje čak i navigacione karte.

Pitali smo Audijeve stručnjake čemu to dupliranje funkcija i zašto veliki centralni displej ne može da se spusti. Odgovor je bio pomalo nejasan, sa argumentima vezanim za neke američke standarde, pa smo odustali od sitničarenja.

Novi Audi stiže sa ponudom koju čini sedam motora: tri četvorocilindrična, benzinska, i 4 dizela – dva sa četiri cilindra i dva V6 motora.

Cifre koje nam Audijevi stručnjaci serviraju uz laki doručak, kažu da mašine u proseku imaju 25 odsto više snage, uz 21 odsto manju potrošnju.

Nas možda najviše zanima najpopularniji izbor naših kupaca – dvolitarski dizel sa četiri cilinda, koji se sada nudi u opcijama od 150 i 190 KS.

Na svim modelima standardan je prednji pogon, osim na verziji A4 3.0 TDI, koji ima pogon na sva 4 točka.

Takođe, ta opcija pogona moguća je i na jačem benzincu.

Sva četiri četvorocilindrična motora su nova, i sa njima je uparen, opet nov, manuelni šestostepeni menjač.

U ponudi su još, zavisno od modela, i automatski menjači – sedmostepeni "S tronik" i osmostepeni automatik "tiptronik".

Na prvi pogled, sva ta oprema, opcije, motorizacija i elektronika, i previše su zamršeni za prosečnog kupca.

Ali, ljubitelji Audija dobro znaju šta je šta, i izgleda kao da je upravo njima i namenjen novi model.

To nije dilema, čak ni za one koji traže dlaku u jajetu. Sa novim multilink sistemom ogibljenja pozadi, adaptivnim amortizerima, usavršenim servo upravljačem, kao i čvršćom i lakšom karoserijom, A4 sada ima više energije i bolju upravljivost.

Auto se precizno vodi, ubrzanja su neuporedivo bolja, a krajnje brzine svih verzija u potpunom neskladu sa važećim saobraćajnim propisima.

Novopredstavljena peta edicija Audijeve "četvorke" (ranije, rekosmo, zvala se drugačije), već je stigla u Srbiju.

Prvo će proći homologaciju, onda će je isporbati Audijevi (veliki) kupci, pa zatim stiže u salone i na naš test.

Očekujte tada više detalja, od cene do preciznih karakteristika u svakodnevnoj vožnji, i u verziji koja najviše zanima naše vozače – dvolitarskoj dizel varijanti.

I, srećan rođendan!

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Audi A4

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.