Audi prelazi na 48V akumulatore

Izvor: Nacionalna klasa, 21.Sep.2014, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audi prelazi na 48V akumulatore

Audi će u novim modelima početi da koristi nove 48V akumulatore kako bi omogućio dovoljno snage za pokretanje sve snažnijih pomoćnih sistema u vozilu. U početnoj fazi će u automobilima biti prisutni i 12V i 48V akumulatori.

Novi pomoćni sistemi u vozilima zahtevaju sve više snage, a postojeći 12V sistem to više nije u stanju da obezbedi – posebno kada je u pitanju hladni start, gde električni potrošači u vozilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << koriste skoro svu energiju koju može da isporuči akumulator. Audi je odlučio da počne sa ugradnjom 48V akumulatora koji će moći da isporuče više energije u svim uslovim rada, a imaju dovoljno snage za pokretanje velikih potrošača kao što je novi električni kompresor u Audi A6 TDI i RS5 TDI koncept vozilima. Poređenja radi, klasični alternator može da isporuči do 3kW, dok će onaj sa 48V moći da isporuči preko 10kW.

Korišćenje akumulatora sa višim naponom znači i smanjenje „amperaže“ tako da će električne instalacije ovog sistema biti daleko lakše zbog manjeg poprečnog preseka ožičenja. Novi sistem sa više električne energije će omogućiti da se sve više potrošača u vozilu prebaci na električnu energiju čime će se dalje smanjiti potrošnja, a takva vozila će moći da se okarakterišu kao „blagi“ hibridi.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.