Zaposleni u fabrici Apple-a rade u nehumanim uslovima i umiru!

Izvor: Večernje novosti, 19.Dec.2014, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni u fabrici Apple-a rade u nehumanim uslovima i umiru!

Uslovi za rad u fabrikama američkoj kompaniji Apple širom sveta ponovno su u centru pažnje javnosti pošto je Bi-Bi-Si objavio novi video sa izjavama radnika fabrici Pegatron u Šangaju.Krajem prošle godine objavljeno je da je upravo u toj fabrici umrlo najmanje pet zaposlenika koji rade na izradi ''Apple'' uređaja, ali je ameriška kompanija, posle istrage, objavila saopštenje u kome se navodi da "nije pronađen nikakav dokaz >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ili veza sa smrću radnika i uslovima za rad u Pegatronu".Kineske fabrika u kojima se proizvode ''Apple'' uređaji prvi su put došle pod povećalo javnosti kada je 2010. 14 radnika Foksona, najvećeg dobavljača za tu kompaniju, počinilo samoubistvo.Bi-Bi-Sijev reporter, koji je radio u fabrici u sklopu istraživačkog novinarstva, objavio je nove video snimke koje prikazuju iscrpljene radnike, koju si priznali da su uslovi za rad nehumani i da smena traje od 12 do 16 sati bez pauze."Čak i kada sam bio gladan nisam imao snage da jedem. Samo sam hteo negde da se naslonim i zaspim", rekao je jedan od zaposlenih u fabrici.Nakon što je video objavljen, oglasio se i ''Apple''."Nijedna druga kompanija ne radi na osiguravanju sigurnih i poštenih uslova rada kao 'Apple' ", piše u saopštenju za javnost.Bi-Bi-Sijev reporter istraživao je uslove rada i u drugim ''Apple'' fabrikama,a na jednom indonezijskom ostrvu. Radnici rade u užasnim uslovima, a tamo rade čak i 12-godišnja deca.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

VIDEO: Novi snimak strašnih uslova u Apple fabrikama

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2014

Radni uslovi u Appleovim fabrikama širom sveta ponovno su u središtu pažnje javnosti nakon što je BBC objavio novi video u kojem, kako navodi, donosi snimke i izjave radnika u fabrici Pegatron u Šangaju...Krajem prošle godine objavljeno je da je upravo u toj fabrici preminulo najmanje pet radnika...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.