Za sve kriv Apple: Otkriven uzrok problema na Samsung Noteu 7

Izvor: B92, 22.Sep.2016, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sve 'kriv' Apple: Otkriven uzrok problema na Samsung Noteu 7

Samsungovi menadžeri požurili su s razvojem Notea 7 i dali kratke rokove proizvođačima komponenti da naprave telefon koji će biti bolji od iPhonea 7.

Problemi kompanije Samsung s baterijom smartfona Galaxy Note 7 mogli bi da budu jedan od ogromne popularnosti iPhonea 7 koji se nedavno našao na tržištu.

Prema izveštajima brojnih tehnoloških medija, veliki broj korisnika koji su hteli da kupe Note 7, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao bi da se odluči na kupovinu iPhonea s 5,5-inčnim ekranom.

Dakle, Apple bi za dodatno povećanje prodaje i profita mogao da zahvali svom najvećem konkurentu, a Bloomberg je juče objavio da je za deo problema u koje je Samsung upao s Noteom 7 'kriv' Apple.

Naime, nakon što su početkom godine Samsungovi menadžeri saznali da će novi modeli iPhonea biti 'dosadni', shvatili su da je to prilika koju moraju da iskoriste i s novim Noteom naprave veliki korak zahvaljujući kojem će se naći ispred Applea.

Verovali su da će s opcijama poput zakrivljenog ekrana, skenera dužice oka, baterijom s brzim punjenjem i drugim novitetima dokazati da su, kada su inovacije u pitanju, ispred američke kompanije.

Kako bi požurili s predstavljanjem novog telefona, dobavljačima komponenti dali su vrlo kratke rokove za isporuku, a Samsungovi zaposleni radili su naporno i danonoćno, često spavajući u kancelarijama.

Ključna komponenta za novi Note trebalo je da bude baterija – razvoj snažnih baterija koje mogu brzo da se napune predstavlja 'veliki izazov za proizvođače i povećava rizik od potencijalnih problema', što se na kraju pokazalo pogubnim za Samsung, piše Bloomberg. Dok je prošlogodišnji model imao bateriju kapaciteta 3,000mAh, Samsungovi menadžeri u Note 7 hteli su da 'uguraju' bateriju kapaciteta 3,500mAh.

S obzirom na to da su prva testiranja ovog telefona, na kojima su se najviše orijentisali na brzinu prenosa podataka i antenu prošla zadovoljavajuće i nije otkriven problem s baterijama, Note 7 dobio je zeleno svetlo za početak prodaje.

Činilo se da je, usprkos kratkim rokovima, neprospavanim noćima i velikom stresu, sve na kraju dobro prošlo, što su pokazale recenzije tehnoloških portala koji su imali samo reči hvale za ovaj uređaj – sve dok se na društvenim mrežama nisu pojavile prve fotografije uništenih telefona kojima su eksplodirale baterije.

Samsungovo forsiranje i želja da mesec dana pre iPhonea predstavi svoj flegšip model i Appleu uzme deo pažnje na kraju će ga skupo koštati jer je kompanija početkom ovog meseca najavila povlačenje svih telefona. Direktan trošak kreće se oko milijardu dolara, iako neki tvrde da bi se mogao da se popne na dve milijarde dolara, ali mnogo veća šteta za Samsung mogao bi da bude gubitak ugleda u očima korisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.