VIDEO: Novi snimak strašnih uslova u Apple fabrikama

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Novi snimak strašnih uslova u Apple fabrikama

Radni uslovi u Appleovim fabrikama širom sveta ponovno su u središtu pažnje javnosti nakon što je BBC objavio novi video u kojem, kako navodi, donosi snimke i izjave radnika u fabrici Pegatron u Šangaju.

Krajem prošle godine objavljeno je da je upravo u toj fabrici preminulo najmanje pet radnika koji rade na izradi Appleovih uređaja, ali kompanija Apple je, nakon istrage, objavila izveštaj u kojem navodi da "nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pronađen nikakav dokaz ili povezanost smrti i uslova rada u Pegatronu".

Kineske fabrike u kojima se proizvode Appleovi uređaji prvi put su došle pod lupu javnosti kada je 2010. 14 radnika Foxconna, najvećeg dobavljača za Apple, počinilo samoubistvo.

BBC-jev reporter, koji je radio u fabrici u sklopu svog istraživanja, objavio je nove video snimke koje prikazuju iscrpljene radnike i donose izjave radnika da su uslovi rada nehumani i da smena traje po 12 do 16 sati bez pauze.

"Čak i kada sam bio gladan nisam imao snage da jedem. Samo sam se hteo negde da se naslonim da spavam", rekao je jedan od reportera koji je takođe radio u fabrici.

Nakon što je video objavljen, oglasili su se i iz Applea. "Nijedna druga kompanija ne radi na osiguravanju poštenih uslova rada kao Apple", stoji uz izjavi koju je Apple poslao BBC-ju.

BBC-jev reporter istraživao je uslove rada i u drugim Appleovim fabrikama i lancima dobavljača, a jedan od njih je i na indonezijskom ostrvu Bangka. Prema njegovim navodima, na ovom ostrvu u zastrašujućim uslovima rade i 12-godišnja deca.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.