ŽIKA PRAŠIO KOMARCE ZA 60 MILIONA Socijalista iz Apatina najveći trošadžija na lokalu

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIKA PRAŠIO KOMARCE ZA 60 MILIONA Socijalista iz Apatina najveći trošadžija na lokalu

Opština Apatin je za tri godine izdvojila skoro 60 miliona dinara za zaprašivanje komaraca, a dug od 20 miliona do danas nije vraćen. To je tek jedan od poslova koji su urađeni bez javne nabavke.

Prema uvidu u izveštaj komisije za proveru budžeta, gotovo svi poslovi u opštini Apatin, kojom je u šest mandata vladao socijalista Živorad Smiljanić, završeni su bez raspisivanja tendera ili javnih nabavki.

Na ime deratizacije, suzbijanja ambrozije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komaraca sa preduzećem “Ciklonizacija” sklopljen je ugovor 2013. godine koji je potom obnovljen 2014. i 2015. godine. Godišnje se za ove potrebe izdvajalo oko 19 miliona dinara, opet bez postupka javnih nabavki.

- Imamo problem sa komarcima i u redu je da se to plati. Međutim, problem postoji i dalje, od komaraca ne može da se živi, a ni dug za prethodnu godinu nije vraćen - kaže izvor “Blica” iz vrha opštinske uprave.

U izveštaju se navode i astronomski troškovi za održavanje vozila i godišnje registracije luksuznih vozila. Tako je u prošloj godini samo za gorivo izdvojeno skoro 4,2 miliona dinara, a pređeno je 225.000 kilometara, ili 615 kilometara dnevno. Sve to opet bez javne nabavke.

Dešavalo se da neki vozači dnevno zaduže dva vozila i sa oba pređu po 150 kilometara svih 30 dana u mesecu, što je nemoguće.

- Postavlja se pitanje, gde se toliko putovalo na dnevnom nivou - stoji u izveštaju uz napomenu da je zbog prevelikih troškova registracije i održavanja vozila trebalo prodati i kupiti nova, manja i jeftinija.

Internet u opštini plaćan je 352.000 dinara, iako ne bi trebalo da košta više od 30.000. Sve ovo učinilo je da minus u kasi opštine raste, a da nova dugovanja pristižu.

Novi predsednik opštine Apatin Radivoj Sekulić potvrdio je naša saznanja.

- Apoteka Doma zdravlja duguje 85 miliona dinara, a školama, vrtiću, Domu zdravlja se duguje 14 miliona, dok su mediji dobili 28, duplo više, samo da bi se pravila lepa slika o ondašnjoj vlasti. Sada nam stižu sudska izvršenja za sve to. Budžet se trošio nenamenski i nedomaćinski što svedoči da smo umesto da počnemo od nule krenuli od ogromnog minusa - navodi Sekulić za “Blic”.

On kaže i da se komarci moraju prašiti, ali “ne na dug”. U ostale primere nedomaćinskog poslovanja Sekulić navodi novu pijacu koja je već u stečaju, velnes centar koji truli a nije ni završen, a izvođači traže pare za radove izvršene pre pet godina.

SMILJANIĆ: TRAŽE MI DLAKU U JAJETU

Doskorašnji predsednik opštine Apatin kaže da su navodi iz izveštaja lažni.

- Apatin je najrazvijenija opština, od 2004. do 2016. godine uloženo je 16 milijardi dinara. Imamo najlepšu glavnu ulicu, lepšu od Knez Mihailove, uradili smo Trg Nikole Tesle, pravoslavni hram najveći posle Svetosavskog, najsavremeniji tržni centar, pristanište - navodi Smiljanić.

On, doduše, naglašava da raspisivanje tendera nije posao za predsednika opštine.

- Ima 10 pravnika, 10 ekonomista, time se ne bavi predsednik opštine. A ovako je uvek kad se promeni vlast. Dođu novi i ne gledaju šta se uradilo nego traže dlaku u jajetu - zaključuje on.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.