Država donela zakon da se psi štite,nek ih hrani

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Država donela zakon da se psi štite,nek ih hrani"

Izjava predsednika opštine Apatin Živorada Smiljanića, koji je rekao da su problem pasa lutalica nekada rešavali lovci, izazvala je burnu reakciju u javnosti.

Smiljanić je još rekao i da se "sirotinja snašla i da izmišljaju da ih je ujeo pas", kako bi uzeli novac za odštetu.

“Mi smo doneli neke norme Evrope, gde vodimo više računa o kerovima, nego o ljudima. Ljudi bre umiru od gladi, a mi pričamo o azilu. Mi smo to rešavali nekada lovcima, noću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođu lovci, pomlate lutalice. Danas ti ne smeš kera da diraš, a ne smeš ni da ga truješ. I to je svuda ogroman problem", rekao je Smiljanić.

Zbog ove izjave prvog čoveka Apatina javnost je burno reagovala. Za Živorada Smiljanića, inače lekara po struci, takva reakcija je, kako kaže, smešna, jer je istrgnuta iz konteksta.

“Ta vremena su davno rpošla, ja sam samo rekao kako je nekada bilo i kako se rešavalo. Danas ako država i zakoni evropski štite pse, onda neko mora da čuva te pse i da ih hrani. Država bi morala, ako je donela zakon da se kerovi šitre, država nek napravi azile i nek hrani pse, opština nema para za to", naveo je prvi čovek Apatina.

Opština je ipak morala da ima novca za nešto drugo – isplatu odšteta zbog ujeda psa. Za to su, u prethodne tri godine, građanima isplatili preko 19,5 miliona dinara. Smiljanić uverava da su mnogi građani u tome videli način da zarade, pa su prijavljivali lažne ujede. Smatra da bi bilo vrednije da su taj novac potrošili na socijalnu pomoć.

Nisu svi psi lutalice pitomi, zbog čega su građani uplašeni. Stanovnici Apatina ipak nisu za to da bi pse lutalice trebalo ubijati.

Apatin je samo jedna u nizu opština i gradova koji godinama ne mogu da reše problem pasa lutalica. U većini tih opština azili ne postoje, a istovremeno ni nadležni ne proveravaju i ne kažnjavaju one koji nisu čipovali psa. Upravo zbog toga nije moguće ni primeniti i kazniti one koji pse puštaju na ulicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.