UNAIDS: Oko 90 odsto dece zaražene virusom HIV živi u Africi

Izvor: Blic, 10.Maj.2016, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNAIDS: Oko 90 odsto dece zaražene virusom HIV živi u Africi

Skoro cela svetska populacija dece zaražene virusom HIV živi u Africi, izjavio je danas u Abidžanu izvršni direktor Programa UN za borbu protiv side (UNAIDS) Mišel Sidibe.

"Antivirusni lekovi moraju biti dostupni svoj deci i to je pitanje jednakosti i socijalne pravde, jer 90 odsto dece zaražene virusom HIV živi u Africi", rekao je Sidiba na otvaranju samita ministara zdravlja afričkih zemalja i međunarodnih stručnjaka posvećenog deci koja boluju od side.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />On je dodao da 50 odsto dece koja se rode zaražena, umre pre nego što navrši pet godina, jer nema pristup medicinskim tretmanima koji su dostupni deci u ostalim delovima sveta.

U Obali Slonovače svega 18 odsto dece mlađe od pet godina dobija odgovarajuću antivirusnu terapiju, rekao je ambasador SAD u toj zemlji Terens Mekali.

SAD su donirale 839 miliona evra za pomoć vladi Obale Slonovače u borbi protiv širenja te bolesti.

Prema podacima međunarodne nevladine organizacije Lekari bez granica, pet miliona ljudi u centralnoj i zapadnoj Africi i dalje nema pristup antivirusnim lekovima.
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.