DROGE, KOMPJUTERI I ŽIVOT NA IVICI Neverovatna priča tvorca poznatog antivirus programa

Izvor: Blic, 25.Jul.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DROGE, KOMPJUTERI I ŽIVOT NA IVICI Neverovatna priča tvorca poznatog antivirus programa

Džon Makafi je napravio jednu od najvećih kompanija za antiviruse, ali ga je legendom učinilo tek ono što se dogodilo nakon ovog poglavlja u njegovim životu. Njegov životni put je više nego neverovatan.

Apparently Sometimes Crazy... #futuretense #dcentral #sometimescrazy @metronewspaper pic.twitter.com/ohE1mEYGTb

Džon Makafi je rođen u Velikoj Britaniji 1945. godine, a onda su se, kad je bio veoma mlad, njegovi roditelji preselili u Roanok u Virdžiniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Njegovo detinjstvo nije bilo lako. Otac mu je bio alkoholičar, a kada je Džon imao 15 godina počinio je i samoubistvo, čega se on, kako kaže, seti svakodnevno.

SOCIAL ENGINEERING AS APPLIED TO GOOGLE SECRECY - http://t.co/7iL9CGI65A #LegalizeFreedom #NOMORE spying #Privacy pic.twitter.com/ghZSGTW5pI

Džon je išao na koledž u Roanoku gde se i sam odao piću, ali je već u mladosti pokazivao preduzetničke sklonosti. Prodavao je časopise od vrata do vrata i tako zaradio "svoje malo bogatstvo".

Krajem šezdesetih počeo je da radi u kompaniji koja je kodirala bušene kartice. Ovde je naučio osnove ranih kompjutera. Koristeći to što je saznao pokrenuo je posao u železniciama Misurija, gde je kompaniji pomogao da uvede novi IBM kompjuterski sistem za kalibrisanje reda vožnje vozova.

Dok je radio tamo, počeo je da koristi drogu. Kako piše časopis "Wired", mnogo puta je radio na LSD-ju. Jednog dana je ušmrkao celu kesu psihodelične supstance poznate kao DMT, jer jedna linija nije delovala. A onda se uspaničio, istrčao napolje i sakrio iza kante za smeće.

Nice meeting RT@CharlieBollom Picture with @officialmcafee #ciosynergy #officialmcafee pic.twitter.com/toHQLlCMY8

Sedamdesetih godina Makafi je prešao u Silikonsku dolinu, gde je počeo da radi za razne tehnološke kompanije (uključujući i Nasin institut za proučavanje svemira), a sve to vreme pio je i drogirao se. Tek 1983. odlučio je da se otrezni. Osećao se usamljeno i uplašeno, pa je odlučio da konačno potraži pomoć.

Osamdesetih je radio za "Lockheed" korporaciju. U to vreme kompjuteri su bili relativno nova stvar. Prvi kompjuterski virus detektovan je 1986. godine. On je čitao o ovim programima koji škode kompjuteru i odlučio je da osnuje kompaniju koja će se boriti protiv njih.

Njegova kompanija "McAfee Associates" zarađivala je 5 miliona dolara godišnje do kraja osamdesetih godina, a neke od najvećih svetskih korporacija koristile su njegove antivirusne programe.

My #SundayFunday Lurking on the rooftops of our threatened cities -- watching and waiting. #LegalizeFreedom pic.twitter.com/uDksTgcaPR

Kompanija je postala još poznatija, naročito zahvaljujući virusu "Michelangelo", koji se pojavio 1992. Firma ga je nazvala najvećim virusom do tada i procenila da će da zarazi oko 5 miliona kompjutera. U to vreme nije bilo mnogo ljudi koji su kupovali antiviruse. Ali zahvaljujući Mikelanđelu, broj kupaca je porastao.

Virus je kompaniju "McAfee Associates" lansirao u javnost, pošto je nekoliko velikih kompanija uspelo da se spasi pomoću njenog antivirusa. Tada je kompanija postala multimilionski posao.

Džon je 1994. odlučio da proba nešto novo, pa se povukao iz kompanije. Svoje akcije u firmi prodao je za 100 miliona dolara.

My dog and I hiding out from the fallout of the Pearl Harbor of #CybeWarfare #lovemydog #fundaysunday pic.twitter.com/b230lcI3oy

Kada je on otišao iz kompanije, ona je brzo izgubila svoju popularnost, a on je počeo mladim preduzetnicima da daje savete na Stenfordu, dok je pored toga radio i ne svojim projektima. Radio je na dva projekta društvenih mreža, "PowWow" i "TribalVoice", ali nijedna od njih nije postala popularna.

Ekonomska kriza zahvatila je i njega 2008. godine, pa je prema nekim izveštajima njegovo bogatsvo opalo sa 100 miliona dolara na 4 miliona.

Krajem dvehiljaditih godina Makafi je odlučio da proda svoje nekretnine i preseli se u Belize. Želeo je da uđe u svet antibiotika. Verovao je da će uz pomoć mikrobiologa Alison Adonizio moći da napravi biljni proizvod koji se bori protiv bolesti. Kompaniju je nazvao "Quorumex".

Ali u Belizeu stvari nisu ispale kako je očekivao. On je bio ubeđen da je pod konstatnom prismotrom, piše "Wired".

Kada je izlazio u grad, posmatrao je sve ljude koji izlaze i ulaze u kafić koji je voleo da posećuje, a posle šest meseci pisao je da je izgubio svaki kontakt s ljudima.

Kada je njegov komšija Gregori Fol ubijen 2012, on je ponovo dospeo u centar pažnje. Nakon što ga policija Belizea ispitala, nestao je.

Uhapšen je u Gvatemali, zbog nelegalnog ulaska u zemlju, a dok je bio zatvoren patio je od ozbiljnih srčanih problema. Iz Gvatemale je nedugo nakon toga poslat u Ameriku.

Mediji su poludeli za njim - svi su hteli da znaju ko je bio i gde je išao.

A on je još dolio ulje na vatru - 2013. godine postavio je na internet bizarni snimak pod naslovom "Kako da deinstalirate Makafi antivirus". U tom snimku njega okružuje nekoliko žena dok on pokušava da deinstalira softver koji je izumeo. U snimku se vide i pištolji i droga, ali je ceo snimak očigledno parodija.

Od tada se Džon povukao iz javnosti. Sad živi u Portlandu u Oregonu i povremeno piše blog o sigurnosti, privatnosti i slobodi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.