Vučić ide u posetu kineskom premijeru

Izvor: BKTV News, 23.Jul.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić ide u posetu kineskom premijeru

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se tokom septembra s prvim čovekom Vlade Kine Li Kećijangom.

Posle susreta sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, premijerom Francuske Manuelom Valsom, premijer Srbije od 10. do 12. septembra biće u poseti Kini. Precizna agenda posete tek treba da se utvrdi, ali je već sada poznato da srpski premijer u Kinu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odlazi zbog investicija i dogovora gde bi sve Peking mogao da ulaže u Srbiji.
”Kina je poželjan partner i nema države koja tu ekonomiju u usponu ne bi želela na svojoj strani”, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić.
On dodaje da Kina može da nađe interes u srpskom tržištu iako nije veliko.
”Interes bi mogao da bude u dugoročnoj trgovini sa Srbijom, gde bi Kina imala evropsko tržište. Mi nismo tako ogromno tržište da bi Kinezi dolazili po svaku cenu. Međutim, nismo beznačajna zemlja u regionu”, ističe Simić.
On dodaje da je s druge strane kinesko tržište prostor od kojeg bi Srbija ako bi se iskoristio na pravi način imala ogromnu korist.
Govoreći o spoljnoj politici i interesima Srbije, profesor FPN kaže da treba voditi računa o prioritetima.
”Cilj Srbije je EU i u meri u kojoj taj put nije ugrožen treba koristiti sve mogućnosti. Treba voditi računa o ravnoteži u odnosu na EU i na to šta se očekuje od nas kao kandidata EU, a saradnja sa državom koja ima tako eksplozivnu ekonomiju poput Kine nije problematična”, ističe profesor Simić.
On ocenjuje da u domaćoj javnosti često postoji zabrinutost kada je reč o prioritetima spoljne politike. Ali, kako kaže, neophodno je odmeriti koliko je i šta korisno, ali ne treba se zatvarati ni pred jednom zemljom.
Kina je dosad u Srbiji bila najviše prisutna u oblasti građevine.
Izvor: blic.rs
The post Vučić ide u posetu kineskom premijeru appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vučić u septembru u Kini

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jul.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se tokom septembra sa premijerom Kine Li Kećijangom

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.