Trenutak istine Angele Merkel

Izvor: Danas, 28.Feb.2015, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trenutak istine Angele Merkel

U poslednje dve nedelje eskalirale su dve krize s kojima se suočava Evropa u Ukrajini i u Grčkoj. U oba slučaja Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel činili su sve da nađu diplomatsko rešenje. Ta uloga je nova za Nemačku, a zemlja se na nju još nije navikla.

Poslednji pokušaj da se rat u istočnoj Ukrajini obustavi diplomatskim putem kraće je trajao nego prvi pokušaj u septembru. Novim sporazumom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koji je kao i prethodni zaključen u Minsku, defakto se priznaje da je Ukrajina podeljena vojnim putem. Ali gde je linija podele i dalje nije poznato jer ruski predsednik Vladimir Putin može tek da pokuša da zauzme Marijupolj, stratešku luku na Crnom moru, i tako omogući Kremlju da napravi kopneni most između Rusije i poluostrva Krim. Štaviše, zauzimanjem Marijupolja bila bi i dalje otvorena opcija za osvajanje južne Ukrajine, uključujući Odesu, i za proširenje kontrole Rusije sve do Pridnjestrovlja, ruske nelegalne enklave u Moldaviji.

Putin je konstantnom upotrebom vojne sile ostvario glavni cilj ruske politike, a to je uspostavljanje kontrole nad istočnom Ukrajinom i destabilizacija zemlje kao celine. Zapravo, Minsk II je samo odraz činjenica na terenu. Pitanje koje se, međutim, i dalje postavlja jeste da li je bilo pametnije dopustiti jednoj sili koju Putin shvata ozbiljno, odnosno Sjedinjenim Državama, da vodi pregovore. S obzirom da Putin baš i ne poštuje Evropu, to će najverovatnije pre ili kasnije postati neizbežno.

Ipak, uprkos rizicima, važno je da Nemačka i Francuska u saradnji sa EU i SAD preuzmu na sebe diplomatske napore. Iako je inicijativa za postizanje Minska II ukazala da je politički uticaj Evrope manji nego što bi trebalo, njome se takođe potvrđuje neophodnost saradnje Francuske i Nemačke, kao i to da je uloga Nemačke u EU promenjena.

Ta promenjena uloga se odražava u samoj Merkelovoj. Deset godina koje je provela na vlasti uglavnom je obeležila nova nemačka era "Bidermajera". Sunce je obasjavalo Nemačku i njenu ekonomiju, a Merkel je smatrala da je njena najveća dužnost da očuva osećaj blagostanja među građanima tako što ih neće uznemiravati politikom. Ali zbog novog značaja koji je Nemačka dobila u Evropi, brutalno je okončana "neobidermajerska" era Merkelove. Ona više ne definiše svoju politiku "malim koracima"; ona sada strateške pretnje shvata ozbiljno i s njima se direktno suočava.

To važi i za krizu u Grčkoj u kojoj Merkel, uprkos imidžu koji ima u javnosti u južnoj Evropi, nije pružila podršku "grabljivicama" u svojoj partiji i administraciji. Zapravo se stiče utisak da je Merkelova i te kako svesna opasnosti, koja se ne može kontrolisati, da bi Grčka mogla da napusti evrozonu, mada će se tek videti da li može da pokaže dovoljnu odlučnost da obnovi propalu politiku mere štednje koja je nametnuta Grčkoj.

Bez obnove te politike, čiji je cilj podsticanje rasta, Evropa će i dalje biti uznemiravajuće slaba i spolja i iznutra. S obzirom na napad Rusije na Ukrajinu, to predstavlja sumornu prognozu jer su unutrašnja slabost i spoljne pretnje direktno povezane.

Grčka je takođe pokazala da je kriza evra manje finansijska kriza, a više kriza suvereniteta. Omogućivši pobedu partiji Siriza, koja se protivi merama štednje, grčki birači su se usprotivili uspostavljanju spoljne kontrole "trojke" (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) ili bilo koga drugog nad njihovom zemljom. Ipak, ako Grčka bude izbegla bankrotstvo, za to će imati da zahvali samo novcu stranih poreskih obveznika. I biće gotovo nemoguće ubediti evropske poreske obveznike i vlade da obezbede još nekoliko milijardi dolara bez proverljivih garancija i neophodnih reformi.

Konflikt u Grčkoj pokazuje da evropska monetarna unija ne funkcioniše jer se demokratski legitimna suverenost jedne zemlje sudara sa demokratski legitimnom suverenošću drugih zemalja. Države-nacije i monetarna unija se ne slažu. Ali nije teško shvatiti da ukoliko bi došlo do "Grexita", jedini geostrateški pobednik bi bila Rusija, dok bi u Evropi svi bili gubitnici.

Grčka će, treba reći Nemcima, ostati član evrozone, a očuvanje evra će iziskivati dodatne korake ka integraciji, uključujući transfere i "federalizaciju duga", pod uslovom da za to budu osnovane odgovarajuće institucije.

Takav korak će iziskivati hrabrost, ali alternative, nastavak krize evrozone i povratak na sistem država-nacija, mnogo su manje atraktivne. U svetlu dramatičnih globalnih promena i direktne vojne pretnje Putinove Rusije po Evropu ove alternative uopšte nisu alternative, a grčki "problem" izgleda beznačajno.

Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland treba još jednom da preduzmu inicijativu i konačno postave evrozonu na zdrave noge. Nemačka će morati da olabavi svoj voljeni finansijski kaiš, a Francuska će morati da se odrekne od dela svoje dragocene političke suverenosti. Alternativa je da se stoji po strani skrštenih ruku i posmatra jačanje evropskih nacionalista.

Autor je bio šef nemačke diplomatije i vicekancelar od 1998. do 2005.

Copyright: Project Syndicate/Institute for Human Sciences, 2015.

www.project-syndicate.org
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Grčka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.